ΒΡΑΓΧΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ - ΒΡΑΓΧΟΣ

Η κυριότερη διαταραχή της φωνής είναι το βράγχος. Ως βράγχος νοείται οποιαδήποτε αλλαγή της χροιάς ή της έντασης της φωνής του ατόμου.

Ατίες

Τα αίτια του βράγχους είναι πολλά και ευτυχώς τις περισσότερες φορές το βράγχος περνάει σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η λαρυγγίτιδα που μπορεί να προκληθεί από ένα κοινό κρυολόγημα ή και κακοποίηση του λάρυγγα από δυνατές φωνές, αλλά και από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Κομβία (κάλοι) ή πολύποδας στις φωνητικές χορδές προκαλούν βράγχος καθώς και παθήσεις των πνευμόνων. Άλλα, ποιό σπάνια αίτια βράγχους φωνής είναι οι όγκοι του λάρυγγα – καλοήθεις ή κακοήθεις – και οι παραλύσεις των λαρυγγικών νεύρων.

Τι θα κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Ο γιατρός στην αρχή θα πάρει το ιστορικό. Ανάλογα με την αιτία, η πορεία του βράγχους είναι διαφορετική. Βράγχος που διαρκεί λίγες μέρες και φεύγει οφείλεται συνήθως σε λαρυγίτιδα (κοινό κρυολόγημα). Εάν υποτροπιάζει συχνά και στο ενδιάμεσο διάστημα η φωνή είναι φυσιολογική, οφείλεται σε δυσφωνία και σωματοποίηση του άγχους στο λάρυγγα ή σε κομβία (κάλους) των φωνητικών χορδών. Εάν όμως το βράγχος επιμένει για πάνω από δύο εβδομάδες η χειροτερεύει η υποτροπιάζει χωρίς εμφανή λόγο, το άτομο πρέπει να εξεταστεί από Ωτορινολαρυγγολόγο. Το ιστορικό δίνει στο γιατρό μια πρώτη διαγνωστική προσέγγιση. Στη συνέχεια ο γιατρός θα κάνει λαρυγγοσκόπηση. Η λαρυγγοσκόπηση γίνεται είτε με ένα απλό καθρεφτάκι ίδιο με εκείνο που χρησιμοιοιεί ο οδοντίατρος ή με ειδική κάμερα που μπαίνει στο στόμα. Ο γιατρός θα δει την επιγλωτίδα, τις φωνητικές χορδές, το χρώμα των φωνητικών χορδών και όλου του λάρυγγα, την κινητικότητα των φωνητικών χορδών και την σύγκλιση αυτών. Θα δεί την υπογλωτιδική μοίρα του λάρυγγα και θα αναζητήσει βλάβες στο λάρυγγα όπως κόκκινο χρώμα, πρήξιμο, κομβία ή πολύποδες στις φωνητικές χορδές, παράλυση κάποιας χορδής ή και όγκο στο λάρυγγα. Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο, είναι ανώδυνη και στις περισσότερες φορές δίνει και τη διάγνωση.

Θεραπεία

Ανάλογα με τα ευρήματα προγραμματίζεται και το επόμενο βήμα. Αν η διάγνωση είναι λαρυγγίτις μπορεί να χρρειστεί αντιβιοτικό. Αν διαπιστωθούν κάλοι ή δυσφωνία συστήνουμε λογοθεραπεία. Αν βρεθεί πολύποδας πολυποειδής εκφύληση των φωνητικών χορδών χρειάζεται μικρολαρυγγοσκόπηση υπό γενική αναισθησία και αφαίρεση της βλάβης. Οτιδήποτε αφαιρεθεί από το λάρυγγα στέλνεται για ιστολογική εξέταση για να αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας. Αν βρεθεί κακοήθεια μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση και ακτινοβολία. Στις κακοήθεις βλάβες του λάρυγγα και άν αυτές αντιμετωπιστούν έγκαιρα η ίαση μπορεί να φτάσει στο 100%.

Call Now Button