ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Αλλιώς γνωστή ως εργασία μύτης, η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται με σκοπό την αλλαγή του σχήματος της μύτης. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ρινοπλαστικής ανάλογα με το τι πρέπει να διορθωθεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ίσιωμα της μύτης, η μεγαλύτερη ή μικρότερη μύτη, η αφαίρεση ενός εξογκώματος από τη μύτη ή η αναμόρφωση του άκρου της μύτης. Περιστασιακά είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε κομμάτια χόνδρου ή οστού για να αλλάξετε τη ρινική δομή. Συχνά, το κεντρικό διαμέρισμα που χωρίζει τη μύτη στα δεξιά και τα αριστερά μισά (το διάφραγμα) κάμπτεται ή αποκλίνει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση διαφράγματος (σηπτοπλαστική) μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη ρινοπλαστική σε μια συνδυασμένη επέμβαση που ονομάζεται septorhinoplasty.

Μια ρινοπλαστική μπορεί να είναι μια περίπλοκη επιχείρηση, καθώς δεν αρκεί μόνο να διορθωθεί η ανατομική παραμόρφωση, αλλά να διασφαλιστεί ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται τεχνητό και ταιριάζει απόλυτα με τις συνολικές αναλογίες του προσώπου. Λέγεται συχνά ότι το καλύτερο συμπλήρωμα που μπορεί να σας πληρώσει κάποιος μετά από μια τέτοια επέμβαση δεν είναι να μπορείτε να παρατηρήσετε ότι έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθόλου, τόσο φυσικό θα πρέπει να φαίνεται η μύτη μόλις γίνει η επούλωση. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να προσεγγίσετε έναν χειρουργό με εμπειρία και εμπειρία σε αυτόν τον απαιτητικό αλλά ενδιαφέρον τομέα.

Πρέπει να πάω για ρινοπλαστική;

Εάν ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε το σχήμα και τα χαρακτηριστικά της μύτης για να αλλάξετε την αισθητική εμφάνιση, τότε η ρινοπλαστική μπορεί να είναι για εσάς. Εάν αντιμετωπίζετε επίσης δυσκολία στην αναπνοή μέσω της μύτης, αυτό μπορεί να οφείλεται σε άλλες δομικές ανωμαλίες όπως απόκλιση διαφράγματος ή προβλήματα ρινικής βαλβίδας που μπορούν επίσης να διορθωθούν ταυτόχρονα με τη μύτη.

Πρέπει να έχετε μια λογικά ρεαλιστική ιδέα για το πώς θέλετε να μοιάζει η μύτη σας. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μύτη σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ούτε πράγματι λογικό, καθώς υπάρχει ένας τεράστιος βαθμός ποικιλίας στις ανθρώπινες εμφανίσεις και όχι κάθε ρινικό σχήμα θα ταιριάζει σε κάθε άτομο. Δεν υπάρχει «τέλεια μύτη», αλλά ένα ευχάριστο ρινικό σχήμα για ένα συγκεκριμένο άτομο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα οστά περιγράμματα, οι διαστάσεις του προσώπου, το χρώμα του δέρματος, το πάχος του δέρματος και η φυλή. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ζωή τους θα αλλάξει εάν έχουν κάνει αισθητική χειρουργική επέμβαση συχνά απογοητεύονται.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι περιλαμβάνουν αποκλίσεις της μύτης από τη μία πλευρά, ρινικό εξογκώματα, «βουτιά» στο ρινικό προφίλ, πολύ φαρδιά ή πολύ στενή μύτη ή προβλήματα με τη μαλακή ρινική άκρη που μπορεί να είναι πάνω -προβολή, πολύ ευρεία ή κακώς καθορισμένη μια άκρη ή παρατυπίες.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στην απόφαση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση και τι μπορεί να επιτευχθεί χειρουργικά, σας συνιστούμε να συζητήσετε λεπτομερώς τους στόχους σας με τον ειδικό σας, ο οποίος θα προβεί επίσης σε διεξοδική εξέταση και εκτίμηση των ρεαλιστικών προσδοκιών.

Πόσο επιτυχημένη είναι η χειρουργική της ρινοπλαστικής;

Το πάχος του δέρματος είναι σημαντικό στο πόσο καλύτερα θα φροντίσει η μύτη μετά από ρινοπλαστική. Φανταστείτε ότι το δέρμα της μύτης είναι σαν ένα πάπλωμα σε ένα κρεβάτι. Εάν το πάπλωμα είναι πολύ λεπτό, τότε ένα αντικείμενο που τοποθετείται κάτω από το πάπλωμα μπορεί να εμφανιστεί στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο αντικείμενο μπορεί να μην εμφανίζεται μέσα από ένα πολύ παχύτερο πάπλωμα. Έτσι, με τον ίδιο τρόπο, εάν κάποιος έχει λεπτό δέρμα, καθιστά πιο δύσκολο να καμουφλάρετε τα χτυπήματα ή τις βυθίσεις στη μύτη. Εάν το δέρμα είναι παχύ, μερικές από τις λεπτές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο εσωτερικό μπορεί να μην εμφανίζονται στο εξωτερικό.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι εάν κάποιος είχε αρκετούς ρινικούς τραυματισμούς ή κατάγματα στη μύτη, αυτό μπορεί να δυσκολέψει να καταστήσει το εξωτερικό σχήμα απόλυτα ίσιο. Ομοίως, είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί το ακριβές τελικό αποτέλεσμα σε άτομα που έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ρινοπλαστικής λόγω της παρουσίας ουλώδους ιστού.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο χειρουργός σας θα στοχεύσει να παράγει μια μύτη που σας φαίνεται φυσική. Ωστόσο, είναι σπάνια δυνατό να πούμε με βεβαιότητα πώς θα φροντίσει η μύτη σας μετά από ρινοπλαστική. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας. Περίπου το 90-95% των ασθενών είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της λειτουργίας τους, αλλά μερικοί άνθρωποι ζητούν περισσότερη χειρουργική επέμβαση.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη για τη λειτουργία ανά πάσα στιγμή. Η υπογραφή μιας φόρμας συναίνεσης δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε τη λειτουργία. Εάν θέλετε να έχετε μια δεύτερη γνώμη σχετικά με τη θεραπεία, μπορείτε να ρωτήσετε τον ειδικό ή τον γιατρό σας.

Πριν από τη ρινοπλαστική - τι πρέπει να γίνει;

Θα ληφθούν φωτογραφίες για να επιτρέπεται η τήρηση αρχείου στις σημειώσεις σας για το πώς φαινόταν η μύτη σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση και για να επιτρέψετε στον χειρουργό να προγραμματίσει τη λειτουργία σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τον ειδικό σας σε περισσότερες από μία περιπτώσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να σας δοθεί επαρκής ευκαιρία να κάνετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.

Είναι σημαντικό να μην παίρνετε βότανα ή άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να αραιώσουν το αίμα τις δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον μετεγχειρητικό μώλωπα γύρω από τη μύτη και το πρόσωπο.

Call Now Button