Φωνή

Τι θεωρείται πρόβλημα φωνής;

Τα άτομα με φωνητικό πρόβλημα συνήθως αντιμετωπίζουν βραχνάδα, που σημαίνει αλλαγή στον ήχο της φωνής, αν και άλλα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι εμφανή, όπως πόνος ή δυσφορία στο λαιμό και αναρρόφηση (βήχας όταν τρώτε ή πίνετε). Η βραχνάδα μπορεί να αντιπροσωπεύεται από μια βρώμικη, σπασμένη, τεταμένη ή / και αναπνέουσα φωνή. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρατηρήσουν μια διαφορά στο πόσο δυνατά μπορούν να μιλήσουν ή στο εύρος της φωνής τους (με άλλα λόγια, μια αλλαγή στον τόνο τους).

Τι προκαλεί βραχνάδα;

Η βραχνάδα οφείλεται στο ότι τα φωνητικά κορδόνια στο φωνητικό κουτί (Λάρυγγας) δεν λειτουργούν σωστά. Κανονικά όταν μιλάμε ή τραγουδούμε, τα φωνητικά κορδόνια κινούνται μαζί και δονούνται πολύ γρήγορα. Όταν εκπνέουμε (αναπνέουμε), η κίνηση του αέρα μετά από τα δονούμενα φωνητικά κορδόνια δημιουργεί έναν βασικό ήχο. Αυτός ο ήχος τροποποιείται στη συνέχεια από τον αέρα που περνά μέσα από το λαιμό και το στόμα μέχρι να προκύψει ένας τελικός, πιο εκλεπτυσμένος ήχος από τα χείλη που γνωρίζουμε ως φωνή.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα φωνητικά καλώδια ενδέχεται να μην λειτουργούν σωστά. Από τις πολλές διαφορετικές αιτίες βραχνάδας, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι σοβαρή και τείνει να βελτιωθεί μόνη της μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πιο συχνές αιτίες είναι παρακάτω:

Μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (λαρυγγίτιδα)

Οίδημα του ιστού κάτω από την επιφάνεια του φωνητικού κορδονιού (πολύποδες).

Μια πιο σκληρή ινώδης ανάπτυξη του φωνητικού κορμού (οζίδια). Αυτά μπορούν να αναπτυχθούν όταν η φωνή χρησιμοποιείται πάρα πολύ ή πολύ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αλλιώς είναι γνωστά ως Singer’s Nodules, που αντικατοπτρίζουν την κατοχή ατόμων που συχνά υποφέρουν από αυτά, αν και οι εκπαιδευτικοί διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο.

Ανάπτυξη ή όγκος του φωνητικού κορμού ή άλλου μέρους του λάρυγγα. Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να είναι μη καρκινικές (καλοήθεις) ή καρκινικές (κακοήθεις)

Οξύ από το στομάχι που ερεθίζει τα φωνητικά κορδόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GORD) ή στη λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR), που είναι ξεχωριστές οντότητες

Υποθυρεοειδισμός (αδρανής θυρεοειδής αδένας) που προκαλεί οίδημα ή πρήξιμο υγρού κάτω από το φωνητικό καλώδιο (οίδημα του Reinke)

Ποια πράγματα κάνουν τη βραχνή φωνή χειρότερη;

Εκτός από τις πολλές διαφορετικές αιτίες βραχνάδας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης βραχνάδας.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κακή χρήση των φωνητικών είναι ένας κοινός παράγοντας που προκαλεί. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος που έχει δυνατή φωνή, καθώς οι τραγουδιστές της όπερας σπάνια έχουν βραχνάδα λόγω της εξαιρετικής φωνητικής τεχνικής που χρησιμοποιούν. Ο βασικός παράγοντας λοιπόν είναι η κακή χρήση ή το τέντωμα του φωνητικού κουτιού με τρόπο που βλάπτει την ευαίσθητη εσωτερική επένδυση του λάρυγγα και των φωνητικών κορδονιών. Αυτό είναι εύκολο να γίνει, ειδικά εάν προσπαθείτε να κάνετε τον εαυτό σας να ακούγεται πάνω από ένα πλήθος ανθρώπων ή αν φωνάζετε ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση (όπως να ελέγχετε ένα παιδί). Οι ομάδες ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φωνητικής κατάχρησης είναι:

  • Τραγουδιστές
  • Καθηγητές
  • Γονείς με μικρά παιδιά

Το κάπνισμα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Προκαλεί πάχυνση και πρήξιμο των φωνητικών χορδών και των υποκείμενων ιστών και τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά. Το παρατεταμένο κάπνισμα μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνων του λάρυγγα

Όξινη παλινδρόμηση: Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το οξύ και τα ένζυμα από το στομάχι φτάνουν μέχρι τον οισοφάγο στο λαιμό και στο λάρυγγα όπου προκαλούν ερεθισμό, αίσθηση καψίματος, αίσθηση κάτι κολλημένου στο λαιμό («globus pharyngeus») “) και βραχνάδα. Η LPR είναι μια ξεχωριστή κατάσταση από την πιο γνωστή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GORD), καθώς, στην LPR, τα συμπτώματα καύσου πίσω από το στήθος ή πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα που είναι τυπικά της GORD δεν είναι συχνά παρόντα.

Συσκευές εισπνοής άσθματος: Οι ασθενείς που λαμβάνουν τακτικά εισπνευστήρες για το άσθμα τους μπορεί μερικές φορές να παρουσιάσουν βραχνάδα ή πονόλαιμο λόγω της ερεθιστικής επίδρασης των εναπομενόντων εναποθέσεων των εισπνεόμενων φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να μειωθεί εύκολα είτε χρησιμοποιώντας συσκευή αποστάσεως με τη συσκευή εισπνοής, είτε καλύτερα να πλένετε το στόμα ή γαργάρα μετά τη χορήγηση της συσκευής εισπνοής.

Πώς αντιμετωπίζεται η βραχνάδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βραχνάδα θα βελτιωθεί από μόνη της. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την προώθηση της φυσικής επίλυσης του προβλήματος, επικρατούν συμβουλές κοινής λογικής, όπως:

Χαλαρώστε τη φωνή

Πίνετε πολλά υγρά

Αποφύγετε το αλκοόλ

Μην καπνίζετε και αποφεύγετε τις καπνιστές περιοχές

Ξεκουραστείτε

Πάρτε κοινά παυσίπονα όπως παρακεταμόλη ή ασπιρίνη. Εάν έχετε επίσης πονόλαιμο, είναι χρήσιμο να γαργάρετε με μια διαλυτή ασπιρίνη η οποία μπορεί στη συνέχεια να καταπιεί ή να φουσκώσει όπως απαιτείται

Πάρτε αντιόξινα όπως το Gaviscon Advance ™ ή το Rennies ™, εάν υπάρχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν GORD ή LPR

Εάν η βραχνάδα είναι πιο σοβαρή, παρατεταμένη ή δεν υποχωρήσει μετά από τις παραπάνω συμβουλές, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Call Now Button