Ιγμορίτιδα

Ποια είναι τα ιγμόρεια;

Οι κόλποι είναι ένα σύνολο χώρων γεμάτων με αέρα που βρίσκονται στα οστά του προσώπου και του κρανίου. Υπάρχουν συνολικά τέσσερα ζευγάρια κόλπων. Ο ακριβής ρόλος τους είναι ελάχιστα κατανοητός, αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς τη λειτουργία τους, όπως η βοήθεια στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα που φτάνει στους πνεύμονες, η τροποποίηση της τονικής ποιότητας της παραγωγής φωνής και η μείωση του βάρους του κρανίου.

Οι κόλποι είναι μικροσκοπικοί ή σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτοι κατά τη γέννηση. Σταδιακά επεκτείνονται και μεγαλώνουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και σε νέα ενηλικίωση. Τελικά γίνονται κοιλότητες γεμάτες με αέρα που είναι επενδεδυμένες με ακριβώς τον ίδιο τύπο επένδυσης με αυτόν της μύτης. Ο αέρας μπαίνει στους κόλπους μέσω μικροσκοπικών ανοιγμάτων στη μύτη.

Τι κάνουν οι κόλποι;

Όταν λειτουργεί κανονικά, η μύτη και οι κόλποι παράγουν περίπου μια μισή πίντα εκκρίσεις βλέννας την ημέρα. Αυτή η βλέννα περνά μέσα από τη μύτη και παγιδεύει ερεθιστικά σωματίδια που αναπνέουν όπως σκόνη, γύρη, βακτήρια και άλλους ρύπους στο δρόμο. Η βλέννα σκουπίζεται απαλά προς το πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού από εκατομμύρια μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με μαλλιά που ονομάζονται βλεφαρίδες, οι οποίες ευθυγραμμίζουν τη ρινική κοιλότητα. Η βλέννα κινείται στο λαιμό και καταπίνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν αυτή τη ροή βλέννας, επειδή είναι μια ασυνείδητη, φυσιολογική σωματική λειτουργία που λαμβάνει χώρα σταδιακά και συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τύποι λοίμωξης κόλπων:

Οι κόλποι μπορούν να μολυνθούν από καιρό σε καιρό. Η λοίμωξη του κόλπου εμφανίζεται σε δύο τύπους:

Η οξεία ιγμορίτιδα προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, αλλά συνήθως είναι βραχύβια. Η οξεία ιγμορίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά από λοίμωξη από κρύο ή ανώτερο αναπνευστικό. Ο ασθενής συνήθως θα παρατηρήσει μια άφθονη ρινική εκκένωση πράσινου-κίτρινου χρώματος που μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά την έναρξη του κρυολογήματος. Αυτό συνδέεται συχνά με έντονο πόνο στα μάγουλα, τα μάτια και / ή το μέτωπο, μια μπλοκαρισμένη μύτη, καθώς και περιστασιακό πρήξιμο και υψηλό πυρετό.

Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια μορφή ιγμορίτιδας που συνεχίζεται για πολλές εβδομάδες, συνήθως άνω των 12 εβδομάδων. Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να προκληθεί από οξεία λοίμωξη κόλπων που δεν επιλύεται ή ως αποτέλεσμα υποκείμενης αλλεργίας που επηρεάζει την επένδυση της μύτης και των κόλπων. Καθώς η μύτη εμπλέκεται σχεδόν πάντα στο πρόβλημα, ο όρος χρόνια ρινοκολπίτιδα χρησιμοποιείται τώρα καθώς περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη φλεγμονώδη και μολυσματική διαδικασία από τη χρόνια ιγμορίτιδα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική απόφραξη, πονοκέφαλο, ρινική εκκρίσεις, πυρετό χαμηλής ποιότητας, μειωμένη αίσθηση μυρωδιάς, πόνο στο πρόσωπο, λήθαργο και χαλάρωση.

Τι προκαλεί ιγμορίτιδα;

Η οξεία ή χρόνια ρινοκολπίτιδα εμφανίζεται όταν τα ανοίγματα του κόλπου στη μύτη αποκλείονται. Αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορεί να προκαλούνται από λοιμώξεις, ερεθιστικά, αλλεργίες, δομικές ανωμαλίες ή συνδυασμό αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόνος στο πρόσωπο μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες όπως κεφαλαλγία έντασης, ημικρανία, νευραλγία και δυσλειτουργία της γνάθου. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο πόνος στο πρόσωπο είναι το κύριο σύμπτωμα, η ρινοκολπίτιδα είναι απίθανο ιδιαίτερα απουσία οποιουδήποτε από τα άλλα βασικά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (το κοινό κρυολόγημα ή «γρίπη):

Οι περισσότεροι ενήλικες θα κρυολογήσουν και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος έως και τρεις φορές το χρόνο. Τα παιδιά τα παίρνουν πιο συχνά! Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται συνήθως από έναν ιό, αν και συχνά ακολουθούν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Όταν συμβεί αυτό, η βλέννα αλλάζει από διαυγές σε κίτρινο ή πράσινο, υποδηλώνοντας ότι τα ανοίγματα του κόλπου αποκλείονται και όλο και περισσότερο φλεγμονώνονται και μολύνονται. Καθώς η λοίμωξη καθυστερεί, αυτό επιβραδύνεται περαιτέρω ή ακόμη και σταματά την κανονική σωστή αποστράγγιση των κόλπων και η λοίμωξη αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο.

Ερεθιστικά: Περιλαμβάνει ατμοσφαιρική ρύπανση, αναθυμιάσεις ντίζελ, καπνό, χημικά ερεθιστικά όπως σπρέι που περιέχουν φυτοφάρμακα, απολυμαντικά και οικιακά απορρυπαντικά. Εάν εισπνέεται σε επαρκείς ποσότητες ή σε ευαίσθητα άτομα, αυτά τα ερεθιστικά μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και απόφραξη της επένδυσης της μύτης προκαλώντας στένωση του ανοίγματος αποστράγγισης από τους κόλπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε βλάβη της αποστράγγισης των κόλπων και σε επακόλουθη μόλυνση.

Αλλεργίες: Οι τύποι αλλεργιών που σχετίζονται με ρινοκολπίτιδα είναι εκείνοι που μπορούν να εισπνευστούν μέσω της μύτης. Τα πιο συνηθισμένα αεροαλλεργικά περιλαμβάνουν γύρη δέντρων και γρασιδιού, ακάρεα οικιακής σκόνης, τύπους αερομεταφερόμενων μυκήτων, αλλεργιογόνα και φτερά γάτας και σκύλου. Εάν είστε αλλεργικοί σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα αλλεργιογόνα, ακόμη και μια μικρή ποσότητα που εισπνέεται στη μύτη μπορεί να προκαλέσει σημαντική φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης της μύτης και των κόλπων. Τα συνηθισμένα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν ρινική λιποθυμία, ρινική καταρροή (η οποία αρχικά είναι υδαρή και μπορεί να γίνει παχύτερη αργότερα), φτέρνισμα και φαγούρα υγρά μάτια.

Δομικά προβλήματα: Περιστασιακά δομικά προβλήματα εντός της ρινικής κοιλότητας μπορεί να προκαλέσουν στένωση, για παράδειγμα εάν υπάρχει απόκλιση του ρινικού διαφράγματος, υπερβολικό πρήξιμο της εσωτερικής ρινικής επένδυσης ή παρουσία ρινικής.

Call Now Button