ΜΥΤΗ

ΡΙΝΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ – ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ

Αυτό αναφέρεται στο αίσθημα μειωμένης ροής αέρα στο ένα ή και στα δύο ρουθούνια. Συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν τις φλεγμονές που οφείλονται σε αλλεργίες η βακτηριδιακές μολύνσεις (κοινό κρυολόγημα, παραρρινοκολπίτις ), δομικά προβλήματα της μύτης όπως το στραβό διάφραγμα, πριξίματα μέσα στη μύτη όπως ρινικοί πολύποδες η σπανιότερα όγκοι στη μύτη, και τα τραύματα της μύτης. Πέραν της κλινικής εξέτασης, που περιλαμβάνει την ενδοσκόπηση με κάμερα, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, για την διάγνωση. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση και μπορεί να αποτελείται από αντιβιοτικά, αντιαλλεργικά φάρμακα ή και εγχείρηση σε περίπτωση στραβού διαφράγματος, υπερτροφίας κογχών ή ρινικών πολυπόδων.

ΡΙΝΙΚΗ ΕΚΚΡΙΣΗ – ΡΙΝΟΡΡΟΙΑ

Συχνότερα αυτό οφείλεται σε λοίμωξη είτε ιογενή (κοινό κρυολόγημα ), είτε σε μικροβιακή ρινοκολπίτιδα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική θεραπεία υπο μορφή αποσυμφωρητικών σπρέι, ή με χορήγηση αντιβιοτικών αλλά σε επίμονες παραρρινοκολπίτιδες ( ιγμορείτιδες κλπ) μπορεί να χρειαστεί και εγχείρηση. Σε περιπτώσεις αλλεργίας χρειάζονται αντιαλλεργικά φάρμακα. Ειδική περίπτωση πυώδους μονόπλευρης καταρροής στα παιδιά υποδηλώνει παρουσία ξένου σώματος στη μύτη του παιδιού.

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ – ΕΠΙΣΤΑΞΗ – ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ

Τις περισσότερες φορές η αιμορραγία από τη μύτη αποτελλεί τοπικό πρόβλημα (κιρσός στη μύτη, τραυματισμός ) χωρίς ιδιαίτερη σημασία και που αντιμετωπίζεται εύκολα με καυτηρίαση. Άλλοτε μπορεί να υποκρύπτει υψηλή αρτηριακή πίεση ή να αποτελεί παρενέργεια της λήψης αντιπηκτικών η ασπιρίνης. Το ιστορικό του αρρώστου, τα φάρμακα που παίρνει και η προσεκτική εξέταση της μύτης με ενδοσκόπιο θα βοηθήσουν το γιατρο να θέση διάγνωση για την αιτία και να συστήσει την ανάλογη θερααπεία.

ΜΕΙΩΣΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΦΡΥΣΗΣ

Η μειωμένη όσφρυση είναι αρκετά σύνηθες σύμπτωμα σε αρρώστους με κοινό κρυολόγημα , όπως και  σε εκείνους με ρινική αλλεργία. Η ανοσμία – πλήρης απώλεια της όσφρυσης είναι πιό σπάνια σε αυτές τις περιπτώσεις και υποδηλεί παρουσία ρινικών πολυπόδων η παραρρινοκολπίτιδα ( ιγμορίτιδα κλπ ). Υπάρχει πάντα και η πιθανότητα της ιδιοπαθούς απώλειας της όσφρυσης, κατάσταση κατά την οποία δεν μπορεί να προσδιορισστεί η αιτία που προκάλεσε την ανοσμία.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – ΠΡΟΣΩΠΑΛΓΙΑ

Υπάρχει ευρέως η λανθασμένη  αντίληψη ότι η ιγμορίτιδα προκαλεί πόνο στο πρόσωπο. Αυτό μπορεί εν μέρει να συμβει σε σοβαρές περιπτώσεις υπό τη μορφή πίεσης και βάρους στο πρόσωπο αν και στις περισσότερεςς περιπτώσεις η ιγμορίτιδα είναι χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Αν  πόνος επιμένει στο πρόσωπο πρέπει να εξεταστούν άλλα ενδεχόμενα:

  • Νευραλγικός πόνος : αυτός είναι οξύς και διαπεραστικός πόνος που έρχεται γρήγορα και συνήθως δεν κρατάει πολύ. Οφείλεται σε ερεθισμένη ή φλεγμαίνουσα νευρική απόληξη και μπορεί να προκληθει από ιογενείς λοιμώξεις όπως ο έρπης ζωστήρ, πίεση στο νεύρο και σποραδικά μετά από εγχείρηση.
  • Προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης, συχνά σε άτομα που σφίγγουν τα δόντια στον ύπνο.
  • Οδοντιατρικά προβλήματα : Πόνοι από τα δόντια η τα ούλα μπορεί να προβάλλουν στο πρόσωπο και τα μάγουλα

Ο πόνος στο πρόσωπο μπορεί να αποτελέσει περίπλοκο πρόβλημα και να απαιτήσει επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις άν επιμένει και είναι αντθεκτικός στα παυσίπονα. Ο πόνος που οφείλεται σε βαροτραύμα ( που προκαλείται από τις αλλαγές της πίεσης στην πτήση με αεροπλάνο ή την κατάδυση ) μπορεί να αντιμετωπιστεί νε αποσυμφορητικά ή ρινοαντροστομία.

ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ

Η συνηθέστερη αιτία φταρνίσματος είναι η ρινική αλλεργία και δη ο εαρινός αλλςεργικός κατάρρους. Επίσης η αλλεργία στα ζώα, όπως σκυλιά, γατιά κλπ. Συχνά εμφανίζεται φτάρνισμα στο κοινό κρυολόγημα. Εάν κάποιος δεν είναι κρυωμένος και εμφανίζει φταρνίσματα είναι φρόνιμο να εξεταστεί από ωτορινολαρυγγολόγο για την πιθανότητα ρινικής αλλεργίας.

Call Now Button