Βουλωμένη μύτη

Η ρινική απόφραξη ή μια μπλοκαρισμένη μύτη περιγράφει την αίσθηση μειωμένης ροής αέρα είτε μέσω ενός ρουθούνι (μονόπλευρη) είτε και των δύο ρουθουνιών (διμερή). Υπάρχουν πέντε κύριες αιτίες μιας μπλοκαρισμένης μύτης:

  • Οίδημα της επένδυσης της μύτης
  • Εκτροπή ρινικού διαφράγματος
  • Κατάρρευση των ρινικών βαλβίδων
  • Ρινοφαρυγγική απόφραξη (διόγκωση αδενοειδών)
  • Ρινικοί πολύποδες

Ο βλεννογόνος είναι η λεπτή υγρή επένδυση που καλύπτει το οστό και τον χόνδρο μέσα στη μύτη. Μπορεί να διογκωθεί ως αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων:

Αλλεργική ρινίτιδα: Η αλλεργία μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της ρινικής επένδυσης, προκαλώντας φραγμένη μύτη καθώς και άλλα συμπτώματα όπως φαγούρα, φτέρνισμα και ρινική εκκένωση

Rhinitis medicamentosa: Υπερβολική χρήση μερικών αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι (Otrivine, Sinex). Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της μύτης για μερικές ώρες εάν έχετε κρυολόγημα, αλλά δεν πρέπει να το παίρνετε

περισσότερο από λίγες μέρες καθώς καταστρέφουν την επένδυση της μύτης.

Αυτόνομη ρινίτιδα: Η καθαρή παραγωγή βλέννας είναι το κύριο πρόβλημα με λιγότερη ρινική απόφραξη. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική δραστηριότητα των αδένων στη μύτη. Δεν είναι συνηθισμένο και εμφανίζεται συνήθως πάνω από τη δεκαετία του ’60.

Χρόνια λοίμωξη: Συνδέεται με μια παχιά παραγωγή πράσινης βλέννας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας

Ιδιόπαθη ρινίτιδα: Όπου δεν μπορεί να βρεθεί ούτε αλλεργία ούτε λοίμωξη αλλά η επένδυση του

η μύτη είναι πρησμένη.

Αποκλίνουσα ρινική Septum

Το διάφραγμα είναι ένα λεπτό κομμάτι οστού και χόνδρου στη μέση της μύτης, το οποίο διαχωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε αριστερά και δεξιά μισά. Σε πολλούς ανθρώπους το διάφραγμα κάμπτεται ή αποκλίνει από τη μία πλευρά, αλλά αυτό από μόνο του δεν προκαλεί πάντα αίσθημα απόφραξης, καθώς υπάρχει συχνά αρκετός χώρος για αναπνοή. Ωστόσο, εάν το διάφραγμα αποκλίνει σημαντικά από τη μία πλευρά, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη διέλευση του αέρα μέσω της μύτης.

Ένα παρεκκλμένο ρινικό διάφραγμα μπορεί να σχετίζεται με ιστορικό ρινικού τραύματος, αν και αυτό δεν ισχύει πάντοτε, καθώς ο χόνδρος μπορεί να λυγίσει και να παραμορφωθεί καθώς μεγαλώνει η μύτη.

Η ρινική απόφραξη είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα ενός αποκλίνοντος διαφράγματος. Το αίσθημα απόφραξης είναι συνήθως στερεωμένο στην ίδια πλευρά της μύτης.

Η διαχείριση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ρινικής απόφραξης. Η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της παραμόρφωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν η μύτη είναι φραγμένη ή αντιαισθητική.

Κατάρρευση της ρινικής βαλβίδας

Όταν εισπνέουμε μέσα από τη μύτη, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μικρή κατάρρευση των εξωτερικών τοιχωμάτων των ρουθουνιών. Μπορείτε να υπερβάλλετε αυτήν την κανονική απόκριση αναπνέοντας βίαια γρήγορα από τη μύτη. Αυτή η κατάρρευση της ρινικής βαλβίδας επιδεινώνεται συνήθως με την παρουσία άλλων προβλημάτων μέσα στη μύτη, τα οποία προκαλούν ρινικό αποκλεισμό όπως φλεγμονή ή αποκλίνουσα ρινική διάφραγμα. Με τον ίδιο τρόπο, η θεραπεία αυτών των ενδορινικών ανωμαλιών οδηγεί συχνά σε βελτίωση της κατάρρευσης της ρινικής βαλβίδας.

Η ρινική βαλβίδα αποτελείται από δέρμα και ένα λεπτό κομμάτι χόνδρου κάτω (γνωστό ως χόνδρος alar). Περιστασιακά, η κατάρρευση της ρινικής βαλβίδας οφείλεται κυρίως σε έναν ιδιαίτερα αδύναμο υποστηρικτικό χόνδρο, ο οποίος είναι λιγότερο ικανός να αντέξει τη φυσιολογική τάση του πλευρικού τοιχώματος της μύτης να καταρρεύσει κατά την αναπνοή. επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους:

Μη χειρουργική:

Εξωτερικός ρινικός νάρθηκας: Μία μύτη μπορεί να φορεθεί σωστά. Αυτό εμποδίζει τα πλευρικά τοιχώματα να καταρρεύσουν προς τα μέσα. Μπορούν να είναι χρήσιμα τη νύχτα.

Διαστολείς συναγερμών: Αυτά εισάγονται μέσα στα ρουθούνια και μπορούν να είναι χρήσιμα σε μερικούς ανθρώπους

στην υποστήριξη των ρινικών πλευρικών τοιχωμάτων και στην πρόληψη της κατάρρευσής τους.

Χειρουργικός:

Μια τέτοια χειρουργική επέμβαση δεν είναι απλή. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες λειτουργίες.

Αύξηση χόνδρου: Μπορούν να εισαχθούν πρόσθετοι χόνδροι για την υποστήριξη των ήδη εξασθενημένων χόνδρων. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα αποτελεσματική καθώς ο επιπρόσθετος χόνδρος μπορεί επίσης να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου.

Εμφύτευμα τιτανίου: Πρόσφατη εξέλιξη είναι η χρήση ρινικού εμφυτεύματος από τιτάνιο. Αυτό τοποθετείται κάτω από το δέρμα, πάνω από τους άνω πλευρικούς χόνδρους, και έχει ως αποτέλεσμα να αποτρέψει το εξασθενημένο άνω πλευρικό να καταρρεύσει προς τα μέσα κατά την αναπνοή. Από την εισαγωγή τους πριν από αρκετά χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έχουν αυτή τη θεραπεία έχουν αναφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα ελάχιστες επιπλοκές.

Ενδορινική z-plasty: Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί χόνδρο ή εμφυτεύματα και πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω της μύτης. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πτερυγίων στο εσωτερικό της μύτης για διεύρυνση και ενίσχυση της ρινικής βαλβίδας

Ρινοφαρυγγική απόφραξη (διόγκωση αδενοειδών)

Το πίσω μέρος της μύτης όπου ενώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού ονομάζεται ρινοφάρυγγα. Τα αδενοειδή είναι η πιο κοινή αιτία ρινικής απόφραξης σε αυτήν την περιοχή, ιδιαίτερα σε παιδιά καθώς φτάνουν στο μέγιστο μέγεθος μεταξύ της ηλικίας των τριών και των πέντε ετών και στη συνέχεια μειώνονται στο μέγεθος συχνά κατά την ηλικία των επτά ή οκτώ. Είναι δύσκολο να τα δει κανείς στα τέλη της εφηβείας. Η διεύρυνση των αδενοειδών μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό και άπνοια ύπνου τη νύχτα.

Call Now Button