Αμυγδαλίτιδα

Πονόλαιμοι & αμυγδαλίτιδα

Σχεδόν όλοι θα υποφέρουν με πονόλαιμο σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Στην πραγματικότητα, ένας πονόλαιμος μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους, που κυμαίνονται από ήπιο ερεθισμό έως ξηρότητα έως σοβαρό οξύ πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην κατάποση ή ακόμη και προβλήματα αεραγωγών ανάλογα με την αιτία.

 

Η πλειονότητα των πονόλαιμων προκαλείται από ιογενή λοίμωξη, που συνήθως σχετίζεται με κρυολόγημα ή «γρίπη. Θυμηθείτε ότι αν και η αμυγδαλίτιδα είναι αρκετά συχνή, δεν είναι κάθε πονόλαιμος η αμυγδαλίτιδα. Τα συμπτώματα και οι πιθανές αιτίες ποικίλλουν κάπως στα παιδιά και τους ενήλικες, αν και πολλές από τις καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, έτσι θα εξεταστούν μαζί.

Ιός πονόλαιμος

Αυτό συμβαίνει συνήθως ταυτόχρονα με, ή σύντομα ακολουθεί, «ασθένεια που μοιάζει με γρίπη ή κρύο που προσβάλλει τη μύτη και τους κόλπους (επίσης γνωστή ως ανώτερη αναπνευστική οδός). Ως μέρος της ασθένειας, ο λαιμός γίνεται συνήθως φλεγμονή και μερικές φορές μολύνεται επίσης. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καταρροή, φτέρνισμα, βραχνάδα, ξηρό βήχα, μειωμένη ακοή και ερυθρότητα του φάρυγγα και των αμυγδαλών.

 

Η θεραπεία είναι γενικά υποστηρικτική, με στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως εμφανίζονται, καθώς η ιογενής αιτία του πονόλαιμου θα βελτιωθεί από μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε γαργάρες αλμυρού νερού, να παίρνετε κοινά παυσίπονα όπως παρακεταμόλη ή / και ιβουπροφαίνη, να πίνετε πολλά υγρά και να κάνετε εισπνοές ατμού.

 

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επαναλαμβάνονται αρκετές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνιστάται να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας, καθώς ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία. Ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθεί μπατονέτα για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της λοίμωξης. Εάν τα αποτελέσματα δείχνουν βακτηριακή λοίμωξη, συνήθως συνταγογραφείται μια σειρά αντιβιοτικών.

Αμυγδαλίτιδα

Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτελούνται από λεμφοειδή ιστό, του οποίου δουλειά είναι να καταπολεμούν λοιμώξεις ή ιούς όταν εμφανίζονται. Στους περισσότερους ανθρώπους, οι αμυγδαλές παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά αν γίνουν ανθυγιεινές από μόνες τους, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσουν δικές τους λοιμώξεις. Μια οξεία προσβολή της αμυγδαλίτιδας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και εξουθενωτική για τον ασθενή. Συνήθως προκαλεί έναν ιδιαίτερα σοβαρό πονόλαιμο που είναι το κύριο σύμπτωμα, περιστασιακά αλλά όχι πάντα συσχετισμένο με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αμυγδαλές διογκώνονται, είναι ερυθρές και φλεγμονώδεις και προκαλούν πόνο στο φαγητό, πυρετό, παραπέμπει πόνο στα αυτιά και διευρύνονται αδένες του λαιμού.

 

Η αρχική θεραπεία ισχύει για έναν ιικό πονόλαιμο, καθώς μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάκριση των δύο, αν και μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά εάν η αμυγδαλίτιδα είναι παρατεταμένη, σοβαρή ή όπου τα στοιχεία δείχνουν μια βακτηριακή αιτία. Σε άτομα με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα που εμφανίζονται αρκετές φορές το χρόνο και σχετίζονται με την έξοδο από το σχολείο ή την εργασία, μπορεί να είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή)

 

Οι τρέχουσες οδηγίες που εκπονήθηκαν από το Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN) υποδηλώνουν ότι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5 επεισόδια αμυγδαλίτιδας ετησίως, που εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, προτού εξεταστεί η αμυγδαλεκτομή. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές είναι μόνο οι οδηγίες που πρέπει να θυμάστε ο ειδικός σας κατά την αξιολόγηση της περίπτωσής σας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνιστάται η αμυγδαλεκτομή εάν υπάρχουν λιγότερες από πέντε επιθέσεις το χρόνο, εάν υπάρχουν άλλοι σχετικοί παράγοντες, όπως ένα κουραστικό (βλ. παρακάτω) ή εισαγωγή στο νοσοκομείο για αμυγδαλίτιδα σε σοβαρές περιπτώσεις.

 

Τα παιδιά συνήθως πάσχουν από πονόλαιμο και αμυγδαλίτιδα καθώς συχνά εκτίθενται σε ιούς που μεταδίδονται μέσω επαφής με άλλα παιδιά στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο. Η θεραπεία είναι όπως και για τους ενήλικες, με την εξαίρεση ότι στα παιδιά, τα αδενοειδή (λεμφοειδής ιστός πίσω από τη μύτη) συχνά φλεγμονώνονται και διευρύνονται, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δικά τους προβλήματα όπως μπλοκαρισμένη μύτη, ροχαλητό ή ακόμη και προβλήματα ακοής λόγω κόλλα αυτί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη πρόσθετες θεραπείες.

 

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή το παιδί σας υποφέρετε από σοβαρό πονόλαιμο και / ή αμυγδαλίτιδα, θα ήταν λογικό να συζητήσετε τις επιλογές με τον γιατρό σας ή τον ειδικό ΩΡΛ που θα χαρεί να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Quinsy (Peritonsillar Abscess)

Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία σχηματίζεται ένα απόστημα δίπλα στην αμυγδαλή. Συνήθως εμφανίζεται μετά από ένα σοβαρό επεισόδιο οξείας αμυγδαλίτιδας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της λοίμωξης στους ιστούς εκτός της αμυγδαλής και την επακόλουθη συσσώρευση πύου. Αυτό αναγκάζει την αμυγδαλή να διογκωθεί στα πτερύγια, ωθώντας μέρος του μαλακού ουρανίσκου προς την άλλη πλευρά.

 

Τα συμπτώματα της quinsy τείνουν να είναι πιο σοβαρά από αυτά της αμυγδαλίτιδας, αν και καθώς συχνά ξεκινούν με παρόμοιο τρόπο, τα συμπτώματα μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξεία πονόλαιμο, αδυναμία κατάποσης, πρήξιμο στο λαιμό, πυρετό και δυσκολία στο πλήρες άνοιγμα του στόματος. Η θεραπεία ενός quinsy είναι συνήθως με αντιβιοτικά στην πρώτη περίπτωση.

Call Now Button