Αλλεργίες

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει έως και το 20% του γενικού πληθυσμού. Είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχει φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης της μύτης («ρινίτιδα») που προκαλείται από αλλεργία. Ο συνηθέστερος τύπος αλλεργίας είναι συνήθως σε κάτι που αναπνέει. Αυτό συμβαίνει επειδή μία από τις λειτουργίες της μύτης είναι να φιλτράρει ανεπιθύμητα σωματίδια από τον αέρα και εάν είστε αλλεργικοί σε ένα από αυτά τα σωματίδια, αυτό θα προκαλέσει φλεγμονή του επένδυση της μύτης σε βαθμό που είναι αναλογικό προς την ποσότητα εισπνεόμενου αλλεργιογόνου. Με άλλα λόγια, η εισπνοή ακόμη και μιας μικρής ποσότητας του παράγοντα στον οποίο είστε αλλεργικός θα προκαλέσει σημαντική ποσότητα φλεγμονής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Όταν εμφανίζεται φλεγμονή μέσα στη μύτη, αυτό προκαλεί αίσθημα μπλοκαρισμένης μύτης, φτέρνισμα, υδαρή εκκένωση από τη μύτη και φαγούρα στα μάτια. Μερικές φορές η ρινική εκκένωση μπορεί να γίνει παχύτερη και πιο βλεννώδης, ειδικά εάν υπάρχει συνεχής έκθεση στο αλλεργιογόνο ή εάν εμπλέκονται οι κόλποι. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν συριγμό και δύσπνοια, το οποίο συμβαίνει όταν το αλλεργιογόνο επηρεάζει τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κανέναν, όχι μόνο σε άτομα με άσθμα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν δεν έχετε άσθμα, ο κίνδυνος άσθματος εάν έχετε ήδη αλλεργική ρινίτιδα είναι 3 φορές μεγαλύτερος από τον γενικό πληθυσμό.

Ποια είναι τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα;

Τα συνηθέστερα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνουν γύρη, εκ των οποίων το πιο χορτάρι και διάφορες ποικιλίες δέντρων είναι τα πιο εξέχοντα, ακάρεα οικιακής σκόνης, γάτα και σκύλος, φτερά και διάφοροι τύποι αερομεταφερόμενων μυκήτων όπως το aspergillus ή το cladosporum (αυτό είναι το μαύρο καλούπι συχνά παρατηρείται σε υγρά περιβάλλοντα όπως μπάνια). Άλλες ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα, συμπεριλαμβανομένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αλκοόλ, θαλασσινών και ξηρών καρπών.

Πώς μπορώ να μάθω εάν είμαι αλλεργικός σε κάτι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνήθως κάποια ιδέα εάν είναι αλλεργικοί σε κάτι που βασίζεται στο ιστορικό μιας αντίδρασης κατά την έκθεση σε μια συγκεκριμένη ουσία. Εάν έχετε τις υποψίες σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε το στοιχείο στο οποίο πιστεύετε ότι είστε αλλεργικός και να δείτε εάν τα συμπτώματά σας μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

 

Υπάρχουν δοκιμές που μπορούν να πραγματοποιηθούν για να επιβεβαιωθεί εάν είστε αλλεργικοί σε κάτι. Αυτά περιλαμβάνουν είτε μια δοκιμασία αλλεργίας στο δέρμα ή μια εξέταση αίματος. Οι δοκιμές αλλεργίας στο δέρμα τρυπούν περιλαμβάνουν την τοποθέτηση μικρής ποσότητας αρκετών κοινών αλλεργιογόνων στο αντιβράχιο και την παρατήρηση εάν υπάρχει αντίδραση του δέρματος. Ορισμένα νοσοκομεία ή κλινικές δεν συνιστούν τέτοια εξέταση σε παιδιά ή έγκυες γυναίκες, και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί εξέταση αίματος, η οποία αναζητά την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την έκθεση σε μια σειρά διαφορετικών παραγόντων.

Ποια είναι η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας;

Η βάση της θεραπείας περιλαμβάνει την αποφυγή αλλεργιών. Αυτό είναι συχνά πιο δύσκολο από ό, τι ακούγεται, καθώς για να είναι αποτελεσματική αυτή η στρατηγική, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί πλήρως κάθε πιθανή έκθεση στο αλλεργιογόνο. Δεν αρκεί απλώς να μειωθεί η έκθεση σε αυτήν, καθώς μια αντίδραση μπορεί να προκληθεί ακόμη και με τα ελάχιστα ανοίγματα. Η αποφυγή όλων των περιπτώσεων πιθανής έκθεσης μπορεί απλά να μην είναι πρακτική ή πιθανή. Για παράδειγμα, ένας κηπουρός αρκετά ατυχής για να έχει αλλεργία στη γύρη των δέντρων μπορεί να μην μπορεί ποτέ να αποφύγει αυτό το αλλεργιογόνο.

 

Όσον αφορά τις ιατρικές θεραπείες, τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται ευρέως για την αλλεργική ρινίτιδα καθώς μειώνουν τα συμπτώματα κνησμού, φτάρνισμα και υδαρή ρινική εκκένωση. Τα ενδορινικά στεροειδή σπρέι είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικά καθώς μειώνουν τη φλεγμονή της επένδυσης της μύτης, ανακουφίζοντας έτσι την αίσθηση της ρινικής απόφραξης. Μερικές φορές, τα ρινικά αποσυμφορητικά πρέπει να χρησιμοποιούνται για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα. Τα αλμυρά νερά μπορούν επίσης να βοηθήσουν καθαρίζοντας τη βλέννα από τη μύτη και εξαλείφοντας τα ερεθιστικά και αλλεργιογόνα από τη ρινική κοιλότητα, επιτρέποντας έτσι στα ρινικά στεροειδή σπρέι να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Υπάρχει ρόλος στη χειρουργική επέμβαση στην αλλεργική ρινίτιδα;

Τα περισσότερα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζονται επιτυχώς με αποφυγή αλλεργιών και ιατρικές θεραπείες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει κάποιο ρόλο.

 

Ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση σε αλλεργική ρινίτιδα:

Επίμονα συμπτώματα ανθεκτικά στην ιατρική περίθαλψη

Ανατομικά μεγάλος, διογκωμένος ενδορινικός ιστός (κατώτεροι στροβίλοι)

Η χειρουργική επέμβαση γενικά περιλαμβάνει εκτομή ή μείωση των κατώτερων στροβίλων, οι οποίες είναι δομές εντός της μύτης που διογκώνονται ως απόκριση σε αλλεργία ή λοίμωξη. Η υπερβολική και επίμονη έκθεση σε αλλεργιογόνο μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί μόνιμη διόγκωση αυτών των στροβιλισμών. Αυτό οδηγεί σε ρινικό αποκλεισμό που δεν μπορεί πάντα να αντιστραφεί μόνο με φάρμακα.

 

Εκτομή: Η ολική εκτομή αποκαθιστά τον ενδορινικό αεραγωγό, αλλά μπορεί να συσχετιστεί με προβλήματα με την κρούστα και την αιμορραγία λόγω της καταστροφής της εξαιρετικά εξειδικευμένης βλεννογόνου επένδυσης.

Call Now Button