ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΑΥΤΙ

Το καταρροϊκό αυτί είναι μια κατάσταση στην οποία το υγρό συσσωρεύεται στο μεσαίο αυτί πίσω από το τύμπανο του αυτιού. Είναι η συνηθέστερη αιτία απώλειας ακοής στα παιδιά, με περίπου 25 έως 30% των παιδιών να έχουν κόλλα αυτί σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ των ηλικιών 3 και 7 ετών, με μια μείωση της αλλαγής του αυτιού που πάσχει από κόλλα καθώς προχωράτε στην εφηβεία. Ωστόσο, οι ενήλικες μπορούν επίσης να υποφέρουν με κόλλα αυτί.

Γιατί συμβαίνει το καταρροϊκό αυτί ;

Η συσσώρευση υγρού μέσα στο μεσαίο αυτί θεωρείται ότι οφείλεται σε πρόβλημα απόφραξης του σωλήνα Eustachian, ο οποίος συνδέει το μεσαίο αυτί στο πίσω μέρος της μύτης. Ο σωλήνας Eustachian παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της πίεσης του αέρα μεταξύ της μύτης (που αντιπροσωπεύει την κανονική πίεση του αέρα) και μέσα στο μεσαίο αυτί. Όταν ο σωλήνας εμποδίζεται, ο αέρας στο μεσαίο αυτί απορροφάται και η προκύπτουσα αρνητική πίεση προκαλεί τη συσσώρευση υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός λόγω της αυξημένης παραγωγής από τη βλεννογόνο επένδυση του αυτιού.

 

Το υγρό μπορεί να είναι διαφορετικών τύπων. Συχνά είναι υδαρής λεπτή και έτσι ξεκινά συνήθως, αν και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε μια παχύτερη, πιο επίμονη βλεννοειδή ομοιομορφία, εμφανίσεις που δημιουργούν τον όρο «καταρροϊκό αυτί». Επειδή το μεσαίο αυτί είναι τώρα γεμάτο με υγρό και όχι αέρα, η ακοή σιγάζεται καθώς το υγρό σταματά τα μικροσκοπικά οστά στο μεσαίο αυτί από τη μετάδοση ήχου στο εσωτερικό αυτί και στον εγκέφαλο.

Πώς σχετίζεται η μύτη με την ανάπτυξη του καταρροϊκού αυτιού;

Η απόφραξη των Eustachian σωλήνων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του αυτιού κόλλας όπως περιγράφεται παραπάνω. Οι σωλήνες μπορεί να μπλοκαριστούν λόγω επαναλαμβανόμενων βακτηριακών και / ή ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, διογκωμένων αδενοειδών ή ρινικής αλλεργίας.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στα παιδιά, ο σωλήνας Eustachian είναι πιο οριζόντιος, μικρότερος και στενότερος από ότι στους ενήλικες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Επιπλέον, τα μικρότερα παιδιά εκτίθενται σε περισσότερες ρινικές και αναπνευστικές λοιμώξεις λόγω της παρακολούθησης στο νηπιαγωγείο. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να εξηγήσουν γιατί το αυτί κόλλας τείνει να είναι πιο κοινό στα παιδιά.

 

Καθώς μεγαλώνετε, ο σωλήνας Eustachian αλλάζει σε μέγεθος και σχήμα. Επιπλέον, θα τείνετε να γίνετε λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις καθώς μεγαλώνετε, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη αλλαγή του αναπτυσσόμενου αυτιού κόλλας καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Μπορεί, ωστόσο, να διαρκέσει πολλά χρόνια, αν και συνήθως υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Ποια συμπτώματα προκαλούν το καταρροϊκό αυτί ;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκύπτουν από το καταρροϊκό αυτί είναι η μερική κώφωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκπαιδευτικές δυσκολίες εάν το αυτί της κόλλας επιμείνει. Μπορεί επίσης να υπάρξει καθυστερημένη ανάπτυξη ομιλίας, καθώς το παιδί δεν θα μπορεί να ακούσει ήχους. Πολλά παιδιά το βρίσκουν πολύ απογοητευτικό που δεν μπορούν να ακούσουν καθώς και τα παιδιά γύρω τους, μερικές φορές οδηγούν σε προβλήματα συμπεριφοράς. Το υγρό στο αυτί είναι επίσης επιρρεπές σε μόλυνση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά βιώνουν μια αίσθηση ανισορροπίας ή αυξημένης αδεξιότητας, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες αυτών των συμπτωμάτων που μπορεί να πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Το καταρροϊκό αυτί βελτιώνεται από μόνο του;

Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι το καταρροϊκό αυτί συχνά βελτιώνεται από μόνο του, χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία. Πιστεύεται ότι έως και το 90% των περιπτώσεων θα βελτιωθεί εντός 3 μηνών από τη διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι εάν το παιδί σας διαγνωστεί με καταρροϊκό αυτί, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να γίνει καλύτερα. Εάν, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το αυτί της κόλλας παραμείνει και το παιδί σας συνεχίσει να υποφέρει με απώλεια ακοής ή / και άλλα σχετικά συμπτώματα, ενδέχεται να παραπεμφθείτε σε έναν ειδικό ΩΡΛ από τον γιατρό σας για εξέταση άλλων θεραπειών.

Ποια είναι η θεραπεία για το καταρροϊκό αυτί;

Υπάρχουν πολλές ιατρικές θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια, όπως αντιισταμινικά φάρμακα για αλλεργία, στεροειδή ρινικά σπρέι και σταγόνες, στεροειδή φάρμακα από το στόμα και αντιβιοτικά. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μακροχρόνια θεραπεία του καταρροϊκού αυτιού. Μία από τις λίγες μη χειρουργικές θεραπείες που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες σε επιλεγμένες περιπτώσεις είναι μια συσκευή διόγκωσης με μπαλόνι όπως το μπαλόνι Otovent . Αυτό χρησιμοποιείται τοποθετώντας το ένα άκρο της συσκευής σε ένα από τα ρουθούνια και διογκώνοντας το μπαλόνι. Αυτό στέλνει μια πίδακα αέρα στη μύτη, η οποία με τη σειρά της ανοίγει τον σωλήνα Eustachian και επιτρέπει καλύτερο αερισμό του μεσαίου αυτιού. Μόλις ο αέρας φτάσει στο μέσο αυτί, αυτό ενθαρρύνει τη μετατόπιση του κόλλας από το μεσαίο αυτί. Η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές την ημέρα για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες. Είναι κατάλληλο τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες και πολλοί ασθενείς το βρίσκουν αποτελεσματικό.

 

Μια άλλη επιλογή είναι το παιδί σας να διαθέτει ακουστικό βαρηκοΐας. Αν και αυτό δεν θεραπεύει το υποκείμενο αυτί κόλλας, επιτρέπει στο παιδί σας να ακούει κανονικά χωρίς να χρειάζεται άλλη θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Αυτό επιτρέπει στη συνέχεια αρκετό χρόνο για να εξαφανιστεί το αυτί της κόλλας από μόνη της.

Call Now Button