ΕΜΒΟΕΣ

Οι εμβοές ( βουητά, σφυρίγματα, τζιτζίκια) είναι ήχοι, που αντιλαμβάνεται το άτομο στα αυτιά και που δεν υπάρχει στο περιβάλλον.Υπολογίζεται ότι το 30% του πληθυσμού αισθάνεται εμβοές σε κάποια φάση της ζωής του. Μεγάλη μερίδα ατόμων εμφανίζει μόνιμα εμβοές που γίνονται πιό αισθητές σε ήσυχο περιβάλλον , την ώρα που το άτομο πάει να κοιμηθεί. Υπάρχουν και κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά ο θόρυβος του περιβάλλοντος και η απασχόληση του  πάσχοντος καλύπτουν τα βουητά και δεν γίνονται αντιληπτά. Εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 40 – 70 ετών, χωρίς να αποκλείονται άτομα μικρότερης ηλικίας.

Συνήθως οι εμβοές συνδέονται με παθήσεις των αυτιών και ποιό σπάνια με άλλες καταστάσεις. Μπορεί να συνοδεύουν οποιαδήποτε  συχνότερα όμως την βαρηκοΐα  νεύρου. Πολύ σπάνια να υπάρχει  νεύρου βαρηκοΐα  χωρίς εμβοές. Ο άρρωστος συχνά δεν αντιλαμβάνεται την  βαρηκοΐα διότι το βουητό την επισκιάζει ιδιαίτερα άν η  βαρηκοΐα αφορά στις υψηλές συχνότητες.

Τα βουητά εμφανίζονται σε άτομα με τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Βαρηκοΐα αγωγής όπως : κυψέλη στο αυτί, εξωτερική ωτίτιδα, ωτομύκωση (μύκητες), μέση ωτίτιδα, δυσλειτουργία ευσταχιανών, καταρροική ωτίτιδα. Η θεραπεία των παραπάνω καταστάσεων απαλλάσσει τον άρρωστο από το βουητό
  • Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα : βλάβη του νεύρου από θόρυβο, πρεσβυακουσία, νόσος Meniere, φάρμακα, ακουστικό νευρίνωμα λαβυρινθίτιδα, συγγενές χολοστεάτωμα.

Γενικές καταστάσεις : πυρετός, υπέρταση , αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, κάπνισμα, έκθεση σε θόρυβο, νευρολογικές καταστάσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας,

ΕΞΕΤΑΣΗ

Στην εξέταση ο γιατρός αναζητεί από το ιστορικό προδιαθεσικούς παράγοντες και παθήσεις που ευννούν την εμφάνιση των εμβοών. Την εξέταση των αυτιών αναζητούνται ωτολογικές παθήσεις που μορεί να συνοδεύονται με εμβοές. Ο ασθενής υποβάλλεται σε ακουόγραμμα για αναζήτηση   βαρηκοΐας.

Στη μεγαλύτερη αναλογία αρρώστων δεν διαπιστώνεται κάποια αιτία. Τότε οι εμβοές χαρακτηρίζονται ως ιδιοπαθείς εμβοές. Ο όρος  « ιδιοπαθής » χρησιμοποιείται στην ιατρική για νόσους η συμπτώματα, που δε είναι δυνατό να προσδιοριστεί η αιτία τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κάποιο αίτιο που προκαλεί βουητά πρέπει να αντιμετωπιστεί η νόσος που προκαλεί τις εμβοές. Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για ιδιοπαθείς εμβοές ο γιατρός θα ενημερώσει τον  άρρωστο  και θα τον καθησυχάσει καθότι οι περισσότεροι ασθενείς φοβούνται επαπειλούμενο εγκεφαλικό ή όγκο στον εγκέφαλο.

Call Now Button