ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ
Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται στο λαιμό μπροστά και στα πλάγια του λάρυγγα τον οποίο ”αγκαλιάζει”. Παράγει ορμόνες (Τ4 &Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.
Γιατί χειρουργούμε τον θυρεοειδή;
1) Διογκωμένος θυρεοειδής, που πολλές φορές δεν είναι ορατός, μπορεί να προκαλεί δύσπνοια ή δυσκολία στην κατάποση. 2) Υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), κατάσταση κατά την οποία ο αδένας παράγει περισσότερη ορμόνη και το άτομο αδυνατίζει παρόλο τρώει πολύ η εμφανίζει ταχυκαρδίες. 3) Υποψία κακοήθειας. Μερικοί όζοι του θυρεοειδούς, ιδίως οι μονήρεις, μπορεί να μεγαλώνουν γρήγορα και να δημιουργούν την υπόνοια στον ενδοκρινολόγο για ύπαρξη κακοήθειας. Η αφαίρεση του θυρεοειδούς είναι τότε απαραίτητη.
Εγχείρηση θυρεοειδούς
Η εγχείρηση γίνεται με γενική αναισθησία και κατά κανόνα κάνουμε ολική θυρεοειδεκτομή. Πολύ σπάνια γίνεται ημιθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση του ενός λοβού). Η τομή γίνεται στο λαιμό, κατά μήκος μιας προϋπάρχουσας ρυτίδας του δέρματος και είναι μικρή σε μήκος. Τα αγγεία του θυρεοειδούς δένονται με ράμματα πριν τα κόψουμε και ο αδένας αποκολλάται από τους γύρω ιστούς με προσοχή να μη τραυματιστούν τα κάτω λαρυγγικά νεύρα και οι παραθυρεοειδείς αδένες. Χρησιμοποιείται πάντα νευροδιεγέρτης που βοηθάει να βρεθούν τα νεύρα ώστε να μη τραυματιστούν. Μετά την αφαίρεση ελέγχεται το χειρουργικό πεδίο για αιμορραγία, βάζουμε σωλήνα παροχέτευσης για ένα 24ωρο και η τομή ράβεται με ενδοδερμικές ραφές για όσο το δυνατό αόρατη ουλή.
Επιπλοκές
Παρόλο που η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα είναι μια ασφαλής εγχείρηση μπορεί να προκύψουν επιπλοκές όπως 1) μετεγχειρητική αιμορραγία. Συμβαίνει σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων και λόγω της θέσης του θυρεοειδούς μπορείνα προκαλέσει δύσπνοια και να χρειαστεί να κοπούν 1-2 ράμματα για να φύγει το αίμα που συγκεντρώθηκε κάτω από την τομή. 2) Αλλαγή της φωνής. Τα νεύρα που δίνουν κίνηση στις φωνητικές χορδές περνούν πολύ κοντά στο θυρεοειδή αδένα. Υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιο να τραυματιστεί κατά την εγχείρηση και να προκληθεί βράγχος φωνής, τις περισσότερες φορές παροδικό. 3) Πτώση του ασβεστίου. Οι παραθυρεοειδείς αδένες που ρυθμίζουν το ασβέστιο στο αίμα βρίσκονται σε επαφή με τον θυρεοειδή. Γίνεται πάντα προσπάθεια να μη τραυματιστούν κατά την αποκόλληση του αδένα, αλλά μπορεί να γίνει. Τότε προκαλείται πτώση του ασβεστίου στο αίμα και μπορεί να χρειαστεί το άτομο να παίρνει ασβέστιο για κάποιο διάστημα.
Την επομένη του χειρουργείου αφαιρείται η παροχέτευση και το άτομο συνήθως είναι σε θέση να πάει στο σπίτι. Εξυπακούεται ότι μετά, πρέπει να επισκεφτεί τον ενδοκρινολόγο για θεραπεία υποκατάστασης.