ΡΟΧΑΛΗΤΟ

ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΑΠΝΟΙΑ

Πόσο συχνό είναι το ροχαλητό;

Τουλάχιστον 20% των ενηλίκων ροχαλίζουν τόσο δυνατά, ώστε να ενοχλούν τους άλλους που κοιμούνται στον ίδιο χώρο.

Γιατί μερικοί άνθρωποι ροχαλίζουν και άλλοι όχι;

Πέντε είναι οι βασικές αιτίες, που ευνοούν το ροχαλητό.

  • Η παχυσαρκία. Ο υπέρβαρος είναι πολύ πιό πιθανό να ροχαλίζει  σε σύγκριση με αυτόν που έχει ιδανικό για το ύψος βάρος. Εάν κάποιος ροχαλίζει και παχύνει το ροχαλητό θα χειροτερέψει και αν χάσει βάρος θα μειωθεί.
  • Η ηλικία. Με την πρόοδο της ηλικίας είναι  πιο πιθανό να εμφανίσει κάποιος ροχαλητό ή αν ροχαλίζει να χειροτερέψει.
  • Το φύλο. Οι άνδρες έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να ροχαλίζουν. Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες πλησιάζουν τους άνδρες σε συχνότητα.
  • Το οινόπνευμα. Η κατανάλωση αλκοόλ χειροτερεύει το ροχαλητό καθότι χαλαρώνει τους μύες του τραχήλου και αυτό με τη σειρά του προκαλεί στένωση της αεροφόρου οδού που είναι η αιτία του ροχαλητού.
  • Το κάπνισμα. Το κάπνισμα ευνοεί το ροχαλητό.

    Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ροχαλητό: 

  • Μπουκωμένη μύτη.  Αν κάποιος έχει μπουκωμένη μύτη κατά τον ύπνο, μπορεί αυτό να είναιι αιτία ροχαλητού. Αν διορθώσει την αιτία του μπουκώματος ( στραβό διάφραγμα, αλλεργία, πολύποδες , κόγχες) είναι δυνατόν να εξαφανιστεί το ροχαλητό.
  • Η θέση του ύπνου. Αν κάποιος κοιμάται ανάσκελα είναι πιό πιθανό να ροχαλίζει καθότι η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω και  στενεύει την αεροφόρο οδό.
  • Στα παιδιά (αλλά και στούς ενήλικες ) οι μεγάλες αμυγδαλές και τα μεγάλα κρεατάκια μπορεί να είναι αιτία ροχαλητού.   

Υπνική άπνοια

Κατά την υπνική άπνοια η αναπνοή σταματά κατά τη  διάρκεια του ύπνου. Όταν η άπνοια συμβαίνει σε άτομο που ροχαλίζει τότε μιλάμε για αποφρακτική υπνική άπνοια διότι η αεροφόρος οδός αποφράσσεται εντελώς. Ο πάσχων αγωνίζεται να αναπνεύσει και αναγκάζεται να ξυπνίσει και να ανασυκωθεί ελαφρά, αλλά αμέσως  μόλις πάρει αναπνοή ξανακοιμάται.  Αυτό επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και ο πάσχων δεν ξεκουράζεται. Κατά την διάρκεια της ημέρας το άτομο είναι κουρασμένο, νυστάζει και δεν αποδίδει στις καθημερινές δραστηριότητες  του. Βαριές καταστάσεις υπνικής άπνοιας μπορεί να δημιουργήσουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Εξέταση από τον γιατρό

Ο γιατρός θα αξιολογίσει το βάρος σας, την κατανομή του λίπους στο λαιμό (κοντόχονδρος λαιμός), θα εξετάσει τη μύτη για παθήσεις που αποφράσσουν τη μύτη ( σκολίωση ρινικού διαφράγματος, κόγχες, ρινικοί πολύποδες,   αλλεργία), θα δει τον ρινοφάρυγγα, τις αμυγδαλές, τη ρίζα της γλώσσας και θα κάνει λαρυγγοσκόπηση  για να αξιολογήσει τον λάρυγγα. Αν υπάρχει σαφές σημείο απόφραξης θα προτείνει ανάλογη αντιμετώπιση.

Ποιές είναι οι χειρουργικές λύσεις για το ροχαλητό;

Η χειρουργική μέθοδος για το ροχαλητό θα εξεταστεί μόνο στην περίπτωση που ο άρρωστος  δεν είναι υπέρβαρος. Στην περίπτωση υπέρβαρου ασθενούς θα ήταν φρόνιμο να χάσει βάρος και αν το ροχαλητό επιμένει, συζητείται η πιθανότητα εγχείρησης και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.  Εξυπακούεται ότι άν ο άρρωστος έχει ευρήματα που προκαλούν και άλλα συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη από στραβό διάφραγμα, πολύποδες στη μύτη, υπερτροφία στις κάτω ρινικές κόγχες ή υπερτροφικές αμυγδαλές με συχνές αμυγδαλίτιδες, μπορεί να σκεφτεί την χειρουργική διόρθωση της κατάστασης ανεξάρτητα από το βάρος του αρρώστου (διόρθωση διαφράγματος, αφαίρεση πολυπόδων, επέμβαση στις κόγχες, αφαίρεση αμυγδαλών ). Ο πρωταρχικός στόχος της εγχείρησης θα είναι να βελτιώσει το μπούκωμα στη μύτη η να σταματήσουν οι αμυγδαλίτιδες. Αν μειωθεί δε και το ροχαλητό σημαίνει ότι η υποκείμενη κατάσταση ήταν κύριο αίτιο του ροχαλητού και της άπνοιας. Σε περίπτωση, που δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μύτη και το μέγεθος των αμυγδαλών, το δε βάρος του ασθενούς είναι κοντά στο ιδανικό μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της σμίκρυνσης της σταφυλής και της μαλθακής υπερώας, όταν βέβαια βρεθούν μακρές και ”πλαδαρές”.  Κατά την τεχνική αυτή, ονομαζόμενη σταφυλο-υπερώιο-φαρυγγοπλαστική, σμικρύνεται η σταφυλή και αφαιρείται ένα μέρος της πρόσθιας και οπίσθιας καμάρας, που στη συνέχεια ράβονται μεταξύ τους. Με την επούλωση η περιοχή σκληραίνει και δεν δονείται κατά την εισπνοή. Όχι όλοι οι ασθενείς, αλλά μεγάλη αναλογία αυτών, που θα υποβληθούν στην εγχείρηση, θα ωφεληθούν. Το ροχαλητό μπορεί να μειωθεί έως εξαφάνισης.

Call Now Button