ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΑΞΗ - ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ

Η αιμορραγία από τη μύτη στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί ένα τοπικό πρόβλημα της μύτης. Κάποιο αγγείο στη μύτη ανοίγει και αιμορραγεί. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αγγεία της μύτης είναι πολύ επιφανειακά, δεν προφυλάσσονται από μαλακούς ιστούς και εύκολα μπορεί να σπάσουν, ιδιαίτερα σε συνθήκες ξηρής ατμόσφαιρας ή στη διαδρομή ρινίτιδας. Επιπλέον τα αγγεία της μύτης δεν διαθέτουν μυικό χιτώνα και όταν σπάσουν δεν μπορούν να κάνουν σύσπαση και να σταματήσουν την αιμορραγία σύντομα όπως συμβαίνει με τα άλλα αγγεία του σώματος. Πιό σπάνια η αιμορραγία της μύτης μπορεί να είναι σύμπτωμα γενικότερης νόσου.
Από πλευράς εντόπισης και θέσης του αγγείου που αιμορραγεί, διακρίνουμε την προσθία αιμορραγία, όταν το αγγείο βρίσκεται στο πρόσθιο μισό της μύτης και την οπίσθια αμορραγία, όταν το αγγείο βρίσκεται στο οπίσθιο μισό της μύτης. Αυτό έχει μεγάλη θεραπευτική αξία επειδή όταν το αγγείο βρίσκεται μπροστά (πρόσθια αιμορραγία ) είναι πολύ εύκολο για τον γιατρό να το εντοπίσει και να το καυτηριάσει. Αντίθετα αν το αγγείο βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης ( οπισθία ρινορραγία) μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να εντοπισθεί.

Αίτια

Σε ποσοστό 85% δεν βρίσκεται η αιτία που κάνει ένα αγγείο στη μύτη να ανοίξει και να αιμορραγεί. Παρόλα αυτά, στη σύγχρονη εποχή με την κάμερα, μπορούμε, στις περισσότερες περιπτώσεις, να βρούμε το αγγείο και να το καυτηριάσουμε, λύνοντας έτσι το πρόβλημα. Σπάνια μπορεί να υπάρχει αιμαγγείωμα η αιμοραγικός πολύποδας στη μύτη. Άλλα αίτια ρινορραγίας είναι η αρτηριοσκλήρυνση, η υπέρταση, ο κληματισμός, νοσήματα του αίματος ( πχ λευχαιμία), κίρωση ήπατος  και φάρμακα. ( αντιπηκτικά, ασπιρίνη).

Πρώτες βοήθειες

Η αιμορραγία από τη μύτη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ενασχόλησης του ατόμου. Επειδή δεν είναι πάντα εφικτό  να υπάρξει άμεση ιατρική βοήθεια και ώσπου να μεταφερθεί ο άρρωστος στο ιατρείο ή το νοσοκομείο, μπορούν να γίνουν ενέργειες που μπορεί να περιορίσουν ή και να σταματήσουν τηυν αιμορραγία. Δεν χρειάζεται πανικός. Ο άρρωστος πρέπει να καθήσει σε μία καρέκλα με το κεφάλι ελαυρά σκυμένο προς τα μπροστά κρατώντας ο ίδιος η κάποιος οικείος κάποιο σκεύοςκάτω από το σαγόνι για να μη πέφτει το αίμα στο πάτωμα. Ο ίδιος ο άρρωστος ή κάποιος δικός του, πιάνει με τα δύο δάχτυλα του χεριού ( αντίχειρα και δείκτη ) το μαλακό μέρος της μύτης ή αλλιώς το κάτω μισό της μύτης και το σφύγγει ελαυρά. Όχι το οστέινο μέρος της μύτης που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια. Αν πρόκειται για πρόσθια αιμορραγία με το σφίξιμο των δακτύλων θα σταματήσει. Το σφίξιμο πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 5 – 6 λεπτά. Επίσης μπορεί να βάλει ( στουπώσει)  ένα κομμάτι βαμβάκι βρεγμένο με οξυζενέ στο ρουθούνι που τρέχει. Το κομμάτι  βαμβάκι πρέπει να είναι τόσο μικρό, που να χωρέσει στη μύτη, αλλά παράλληλα αρκετά μεγάλο ώστε να πιέζει το αγγείο που αιμορραγεί. Μία μικρή παγοκύστη στη μύτη μπορεί να βοηθήσει. Αν η αιμορραγία επιμένει και βγαίνει αίμα από το στόμα τότε πρόκειται για οπίσθια ρινορραγία και μόνο ο γιατρός μπορεί να την σταματήσει. Δεν βοηθάει ο άρρωστος να σηκώνει το κεφάλι ψηλά και προς τα πίσω ή το τράβηγμα των μαλλιών κ.λ.π. Όσο πιό κοντά χρονικά στην αιμαρραγία ο γιατρός δει τον άρρωστο τόσο πιό πιθανό είναι να βρεί το αγγείο και να σταματήσει την αιμορραγία.

Θεραπεία

Ο γιατρός αρχικά θα εκτιμήσει την ποσότητα αίματος που έχασε ο άρρωστος. Μετά θα εξετάσει τη μύτη και αν τρέχει αίμα την ώρα της εξέτασης ο γιατρός θα βάλει ένα κομάτι βαμβάκι με αγγειοσυσπαστικό και αναισθητικό  φάρμακο να σταματήσει την αιμορραγία. Αν το αγγείο βρίσκεται στο πρόσθιο μισό της μύτης φαίνεται εύκολα. Σε περίπτωση που η αιμορραγία έρχεται από το πίσω μέρος της μύτης θα βάλει την κάμερα για να εξετάσει όλη τη μύτη μα την ελπίδα να δεί το αγγείο που τρέχει. Αν βρεθεί το αγγείο τις περισσότερες φορές είναι εύκολο στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού να γίνει καυτηρίαση και να σταματήσει η αιμορραγία. Ο καυτηριασμός γίνεται με χημικές ουσίες στα παιδιά ή με διαθερμία στους ενήλικες. Αν δεν βρίσκεται το αγγείο, μπορεί να χρειαστεί να αφεθεί γάζα στη μύτη για 24 – 48 ώρες.  Σε περίπτωση που ο άρρωστος παίρνει αντιπηκτικά ή ασπιρίνη, πρέπει να τα σταματήσει για μερικές ημέρες. Σε επίμονες και υποτροπιάζουσες αιμορραγίες μπορεί να χρειαστεί απολίνωση μεγάλων αγγείων της μύτης υπό γενική αναισθησία.

Call Now Button