ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΛΑΡΥΓΓΟΣ

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΛΑΡΥΓΓΑ - ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

Οι πολύποδες των φωνητικών χορδών είναι η συχνότερη αλλοίωση του λάρυγγα. Τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά ωστόσο θεωρείται ότι η κατάχρηση της φωνής συμβάλλει στη δημιουργία τους. Έχουν σφαιρικό σχήμα, ομαλή επιφάνεια και  μπορεί να έχουν πλατιά βάση ή να κρέμονται  από μίσχο. Μπορεί να ξεκινούν από οποιαδήποτε θέση του λάρυγγα.

Κλινική εικόνα

Το βράγχος της φωνής είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. Η ένταση του βράγχους εξαρτάται από  τη θέση του πολύποδα και τη μορφή του. Μικρός πολύποδας στην ελεύθερη επιφάνεια της φωνητικής χορδής δεν επιτρέπει τη σύγγλειση των χορδών και προκαλεί έντονο βράγχος. Απεναντίας μεγάλος πολύποδας που ξεκινάει από την άνω η κάτω επιφάνεια των φωνητικών χορδών η είναι μισχωτός μπορεί να προκαλεί μικρής έντασης βράγχος. Πολύ μεγάλοι πολύποδες μπορεί να αποφράσσουν την αεροφόρο οδό και να προκαλούν δύσπνοια.

Εξέταση

Με τη λαρυγγοσκόπηση, είτε με καθρέφτη είτε με κάμερα, έναι εμφανής η παρουσία του πολύποδα, και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων  είναι εμφανή και τα καλοήθη χαρακτηριστικά της αλλοίωσης. Πρόκειται για μιά απλή ανώδυνη και εύκολη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο.

Θεραπεία

Η χειρουργική αφαίρεση του πολύποδα είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης. Υπό γενική αναισθησία ο άρρωστος τοποθετείται σε ύπτια θέση (ανάσκελα ) και μέσα από το στόμα ο χειρουργός εισάγει ειδικό σωλήνα λαρυγγοσκόπησης. Ο σωλήνας σταθεροποιείται μόλις οι φωνητικές χορδές και ο πολύποδας έρθουν στο οπτικό πεδίο του χειρουργού. Με τη χρήση μικροσκοπείου και ειδικών εργαλείων μικροχειρουργικής αφαιρείται ο πολύποδας με προσοχή να μη τραυματιστεί ο λάρυγγας. Τοποθετείται μικρό κομάτι βαμβάκι με αδρεναλίνη στο τραύμα για 2 – 3 λεπτά της ώρας για να σταματίσει η μικροαιμορραγία και ο άρρωστος ξυπνάει. Συνήθως είναι σε θέση να φύγει την ίδια ημέρα με τη σύσταση να κάνει αφωνία και να μη καπνίζει για 7 – 8 ημέρες.

Call Now Button