ΩΤΟΜΥΚΩΣΗ – ΜΥΚΗΤΑΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ

Υπάρχουν  περιπτώσεις που μπορεί να αναπτυχθεί μύκητας στο αυτί και δη στον έξω ακουστικό πόρο. Ο μύκητας που μπορεί να  αναπτυχθεί η Candida albicans, Aspergillus niger και Aspergillus fumigatus. Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων στο αυτί είναι η ανοσοκαταστολή ( διαβήτης, HIV ),  κακή υγιεινή, κατάχρηση αντιβιοτικών ωτικών σταγόνων, η υγρασία στον έξω ακουστικό πόρο.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια σε σύγκριση με την βακτηριδιακή εξωτερική ωτίτιδα. Εμφανίζεται βούλωμα στο αυτί, φαγούρα, βουητό, αίσθημα ξένου σώματος στο αυτί και ήπιος πόνος. Σε παραμελημένες περιπτώσεις υπάρχει ωτόρροια και τα ενοχλήματα γίνονται εντονότερα. Στην εξέταση ο γιατρός διαπιστώνει την αποικία του μήκυτα στο αυτί, που ομοιάζει με κομμάτι βρεγμένης εφημερίδας και που αποφράσσει τον έξω ακουστικό πόρο. Αν το αυτί εξεταστεί με μικροσκόπιο η εικόνα είναι πολύ χαρακτηριστική. Θυμίζει μία αποικία από φύκια στο βυθό της θάλασσας. Η εικόνα αλλάζει δραματικά και μπορεί να ξεγελάσει το μάτι αν έχει προηγηθεί χρήση αντιβιοτικών σταγόνων.

Θεραπεία

Στο ιατρείο πρέπει να απομακρυνθεί η αποικία με την αναρρόφηση.    Στη συνέχεια χορηγούνται ειδικές αντιμυκητιασικές σταγόνες για 15 ημέρες τουλάχιστον, προς την αποφυγή υποτροπής.

Call Now Button