ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟΥ – ΩΤΑΙΜΑΤΩΜΑ

Το αιμάτωμα πτερυγίου οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό, που μπορεί να είναι  τόσο μικρός ώστε να μητον θυμάται το άτομο. Συμβαίνει συχνά σε πυγμάχους ή παλαιστές που συνθλίβουν το πτερύγιο. Κατά την σύνθλιψη του πτερυγίου  – χωρίς τραυματισμό του δέρματος – προκαλείται αιμορραγία κάτω από το δέρμα και συγκεντρώνεται αίμα ανάμεσα στον χόνδρο και το περιχόνδριο.

Κλινική εικόνα

Το πτερύγιο παραμορφώνεται, διογκώνεται και πονάει ελαυρά. Το χρώμα του μπορεί να  είναι ωχρό, κίτρινο ή ιώδες ανάλογα  αν υπάρχει συλλογή ορού ή αμιγώς αίματος. Αν το αίμα δεν απομακρυνθεί, ώστε το περιχόνδριο να επανέλθει σε επαφή με τον χόνδρο, ο χόνδρος δεν τρέφεται  και νεκρώνεται. Το αίμα οργανώνεται, αναπτύσσεται ουλώδης ιστός και τελικά το πτερύγιο εμφανίζει μόνιμη παραμόρφωση.

Θεραπεία

Η κατάσταση χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση πριν το αιμάτωμα επιμολυνθεί η οργανωθεί. Αν το αιμάτωμα είναι μικρό αναρροφείται με χονδρή βελόνα. Αν το αιμάτωμα είναι  μεγάλο γίνεται σχάση και παροχέτευση. Η σχάση γίνεται κατά μήκος μιας φυσιολογικής πτυχής ώστε η όποια ουλή να είναι μη εμφανής. Εφαρμόζεται πιεστική επίδεση και χορηγείται αντιβιοτικό. Αν έχει ήδη δημιουργηθεί ουλώδης ιστός και προκαλεί παραμόρφωση του πτερυγίου χρειάζεται να αφαιρεθεί ο ουλώδης ιστός υπό γενική αναισθησία.

Call Now Button