ΚΥΨΕΛΗ

ΒΥΣΜΑ ΚΥΨΕΛΗΣ – ΚΕΡΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ

Η κυψέλη, ή το κοινώς λεγόμενο κερί στο αυτί, παράγεται φυσιολογικά στον έξω ακουστικό πόρο των αυτιών όλων των ανθρώπων. Το αυτί διαθέτει μηχανισμούς  αυτοκαθαρισμού και προωθεί την κυψέλη προ τα έξω, έτσι ώστε ο έξω ακουστικός πόρος να παραμένει με ελάχιστο κερί που συμετέχει στην προστασία του. Μερικές φορές όμως το αυτί αδυνατεί να αυτοκαθαριστεί, το κερί συσωρεύεται στον έξω ακουστικό πόρο έτσι ώστε να τον αποφράσσει, όπως ο φελός το μπουκάλι  του κρασιού. Αυτό παρατηρείται συχνότερα στα στενά αυτιά, στα πολύ φαρδιά αυτιά, στα άτομα με λιπαρό δέρμα, όταν το άτομο κάνει συχνή χρήση μπατονέτας. Επίσης παρατηρείται πιό συχνά σε αγχώδη άτομα. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία δεν είναι εμφανής.

Κλινική εικόνα

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι  η βαρηκοία και το μπούκωμα του αυτιού, που γίνεται αισθητό μετά την είσοδο νερού στο αυτί κατά το λούσιμο ή το μπάνιο στη θάλασσα. Αυτό διότι το κερί με το νερό φουσκώνει και κλείνει  το αυτί. Περνώντας η ώρα και αφού στεγνώσει, το κερί συρικνώνεται, το αυτί ξεμπουκώνει και η ακοή επανέρχεται. Κάποια στιγμή που συσωρεύεται λίγη επιπλέον κυψέλη το αυτί δεν ξεμπουκώνει και το άτομο αναγκάζεται να επισκεφτεί το γιατρό. Πολλές φορές το άτομο προσπαθεί να καθαρίσει μόνο του το αυτί και σπρώχνει την κυψέλη προς τα μέσα επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το βουητό στο αυτί, ελαυρύς πόνος κατά τη μάσηση η και σπανιότερα ίλιγγος.

Θεραπεία

Είναι αδύνατον το άτομο να καθαρίσει το αυτί του μόνο του. Η οποιαδήποτε  προσπάθεια από το άτομο, μόνο χειροτερεύει την κατάσταση. Ο καθαρισμός μορεί να γίνει μόνο από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδική μεταλλική σύριγγα και να πλύνει  το αυτί, ή την αναρρόφηση και να ρουφήξει το κερί προς τα έξω ή να χρησιμοποιήσει ειδικό άγκιστρο και να απομακρύνει το κερί. Όλες οι μέθοδοι απαιτούν εμπειρία, προσοχή και λεπτές κινήσεις. Μερικές φορές απαιτείται η ενστάλαξη σταγόνων ελαιόλαδου για 2-3 ημέρες πρίν την αφαίρεση.

Call Now Button