ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ - ΣΩΛΗΝΙΣΚΟΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ

Τι είναι η καταροϊκή ωτίτιδα;

Η καταρροϊκή ωτίτιδα είναι η κατάσταση κατά την οποία υγρό συγκεντρώνεται πίσω από το τύμπανο και προκαλεί βαρηκοϊα. Είναι συχνή στα παιδιά ηληκίας 3 – 7 ετών, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά λιγότερο συχνά, όπως και σε ενήλικες σπανιότερα.

Γιατί συγκεντρώνεται υγρό πίσω από το τύμπανο;

Η συλλογή υγρού πίσω από το τύμπανο θεωρείται ότι σχετίζεται με την απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, μέσω της οποίας το πίσω μέρος του τυμπάνου (κοιλότητα του μεσαίου αυτιού) επικοινωνεί με το πίσω μέρος της μύτης και κατ’επέκταση τον ατμοσφαιρικό αέρα. Όταν η ευσταχιανή αποφραχθεί για οποιονδήποτε λόγο, ο αέρας στο μεσαίο αυτί απορροφιέται και έτσι δημιουργείται αρνητική πίεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή υγρού από τον βλεννογόνο του μεσαίου αυτιού και τη συγκέντρωση στην κοιλότητα αυτού.

Γιατί αυτό συμβαίνει συχνότερα στα παιδιά;

Η ευσταχιανή σάλπιγγα στα παιδιά είναι μικρότερη σε μήκος και στενότερη. Επίσης τα παιδιά εκτίθενται πιό συχνά σε λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού και συχνά εμφανίζουν μεγάλα κρεατάκια. Αυτά με συχνές αμυγδαλίτιδες οδηγούν ευκολότερα σε απόφραξη των ευσταχιανών και συλλογή υγρού στα αυτιά.

Συμπτώματα

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της καταρροϊκής ωτίτιδας είναι η βαρηκοϊα. Αυτό συχνά οδηγεί σε κακή επίδοση στο σχολείο και καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου. Το παιδί βάζει δυνατά την τηλεόραση και συχνά οι γονείς θεωρούν ότι το κάνει απο συνήθεια. Επίσης το παιδί πονάει συχνά στα αυτιά και ο παιδίατρος δίνει αντιβιοτικά. Ο πόνος υποχωρεί, αλλά το υγρό παραμένει και σε μικρό χρονικό διάστημα ξανά πόνος στο αυτί κ.ο.κ.

Πως εξελίσσεται η καταρροϊκή ωτίτιδα;

To 80% – 90% των περιπτώσεων γίνονται καλά στο πρώτο τρίμηνο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Γι’αυτό δεν κάνουμε τίποτα από πλευράς θεραπείας , εκτός αν το παιδί πονάει, στο πρώτο τρίμηνο. Έχουν δοκιμαστεί πολλές θεραπείες με φάρμακα αλλά καμμία  δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.

Τι κάνουμε αν το υγρό παραμένει μετά το τρίμηνο;

Στις περιπτώσεις του 10 – 20 % που το υγρό παραμένει στο αυτί και προκαλεί συμπτώματα όπως βαρηκοϊα, καθυστέρηση στην ομιλία, κακή επίδοση στα μαθήματα και πόνους στα αυτιά, ενδείκνυται η τοποθέτηση σωληνίσκων στα αυτιά.

Τι είναι τα σωληνάκια;

Τα σωληνάκια αερισμού των αυτιών είναι μικροσκοπικοί σωληνίσκοι με μικρή τρύπα, που τοποθετούνται στο τύμπανο  με τρόπο ώστε να αερίζουν την κοιλότητα του μεσαίου αυτιού, καθότι δεν λειτουργεί η ευσταχιανή σάλπιγγα που κάνει αυτή τη δουλειά φυσιολογικά. Η τοποθέτηση των σωληνίσκων γίνεται στα παιδιά με ελαφρά αναισθησία (μέθη) στα παιδιά, αλλά στους μεγάλους μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Αν τα κρεατάκια είναι μεγάλα πρέπει να βγούν την ίδια ώρα. Το παιδί είναι σε θέση να φύγει από την κλινική την ίδια ημέρα. Από την επόμενη μέρα το παιδί γυρίζει στις συνήθεις δραστηριότητες και παρακολουθείται ανά τετράμηνο.

Πόσο καιρό μένουν τα σωληνάκια και τι γίνεται μετά;

Τα σωληνάκια μένουν στο τύμπανο για 6 με 12 μήνεςς και μετά ο οργανισμός τα αποβάλλει. Στη συντριπτική αναλογία των παιδιών αυτοί οι μήνες είναι αρκετοί για να επανέλθουν οι ευσταχιανές σάλπιγγες και να λειτουργούν φυσιολογικά.

Call Now Button