ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΛΑΡΥΓΓΑ

Ο καρκίνος του λάρυγγα, ανάλογα με τη θέση που πρωτοεμφανίζεται, διακρίνεται σε καρκίνο της επιγλωττίδας ( επιγλωττιδική μοίρα ), σε καρκίνο των φωνητικών χορδών ( γλωττιδική μοίρα) και καρκίνο της υπογλωττιδικής μοίρας. Ο καρκίνος των φωνητικών χορδών συνήθως διαγιγνώσκεται πολύ νωρίς  επειδή προκαλεί βράγχος και ο άρρωστος αναγκάζεται να επισκεφθεί πολύ νωρίς το γιατρό. Ως εκ τούτου η διάγνωση γίνεται πολύ νωρίς και η θεραπεία πιό αποτελεσματική. Επίσης η βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου των φωνητικών χορδών είναι πού διαφορετική εκείνης του καρκίνου της υπεργλωττιδικής και υπογλωττιδικής μοίρας .

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα  σχετίζονται με τη θέση και το μέγεθος αυτού. Το βράγχος φωνής είναι πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου των φωνητικών χορδών. Ο βήχας, η αιμόπτυση, η δυσφαγία, η δύσπνοια είναι συμπτώματα πιό προχωρημένου καρκίνου, που ξεκινάει από άλλες θέσεις του λάρυγγα. Διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων σημαίνει μετάσταση του καρκίνου στους αδένες. Εάν το βράγχος φωνής κάποιου  επιμένει για πάνω από δύο εβδομάδες,  πρέπει το άτομο να εξετάζεται  από ωτορινολαρυγγολόγο.

Εξέταση

Η διάγνωση γίνεται στο ιατρείο με τη λαρυγγοσκόπηση με καθρέφτη ή κάμερα. Είναι μιά εύκολη και ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο. Η διάγνωση πρέπει να επιβεβαιωθεί με εξέταση με μικροσκόπιο και βιοψία (μικρολαρυγγοσκόπηση). Η αξονική και μαγνητική τομογραφία χρησιμεύουν στον έλεγχχο πιθανών μεταστάσεων στους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Θεραπεία

Μικροί όγκοι θεραπεύονται είτε με χειρουργική αφαίρεση με τη χρήση ακτίνων Laser είτε με ακτινοθεραπεία. Σε πρώιμα στάδια το καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα υπό την έννοια της διαφύλαξης της ακεραιότητας του λάρυγγα, και ως εκ τούτου της φωνής, σε συνδυασμό με την απαλλαγή του αρρώστου από τη νόσο, βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά. Σε περιπτώσεις καθυστέρησης στη διάγνωση, τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μικρότερα, παρόλο που ο άρρωστος μπορεί να υποβληθεί σε μεγάλες και ακρωτηριαστικές εγχειρήσεις ( ολική λαρυγγεκτομή σε συνδυαμό με λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου ). Μεγάλη σημασία έχει η αρχική θέση του όγκου διότι η βιολογική συμπεριφορά του  είναι πολύ διαφορετική ανάλογα με την θέση. 

Πρέπει να γίνει κατανοητός ο χρυσός κανόνας της ωτορινολαρυγγολογίας, που λέει ότι άν το βράγχος στη φωνή επιμένει για πάνω από 20 ημέρες, ο άρρωστος πρέπει να εξετάζεται από ωτορινολαρυγγολόγο. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για καπνιστή.

Call Now Button