ΧΟΛΟΣΤΕΑΤΩΜΑ – ΧΡΟΝΙΑ ΩΤΙΤΙΔΑ – ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Κατασκευή του αυτιού: Το αυτί χωρίζεται σε τρία μέρη: α) το εξωτερικό αυτί  (έξω  ους),  που  είναι    το πτερύγιο και ο  έξω  ακουστικός  πόρος.  β) το μεσαίο αυτί (μέσον  ους), που είναι η κοιλότητα του μεσαίου αυτιού με τα τρία οστάρια.  γ) το   εσωτερικό αυτί ( έσω  ους) αποτελείται  από  τον  λαβύρινθο. Όριο έξω και μέσου ωτός είναι το τύμπανο, που έχει κατασκευή πολύ λεπτού δέρματος.

Χολοστεάτωμα: Για εν πολλοίς άγνωστους λόγους δέρμα από τον έξω ακουστικόν πόρο και τύμπανο μεταναστεύει και αναπτύσεται στο μεσαίο αυτί, αρχικά σαν μία εισολκή του τυμπάνου στο επιτυμπάνιο. Η εισολκή γεμίζει μα κερατίνη από την έξω στοιβάδα του τυμπάνου και προοδευτικά μεγαλώνει σχηματίζοντας μια μπάλα που από έξω έχει δέρμα και μέσα νεκρά κύταρα κερατίνης που αδυνατούν να αποβληθούν προς τα έξω. Αυτό είναι το χολοστεάτωμα, που εύκολα επιμολύνεται λόγω της νεκρής κερατίνης και το αυτί τρέχει πύον. Τότε μιλάμε για χρονία χολοστεατωματώδη ωτίτιδα. Είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί λόγω των επιπλοκών να θέσει σε κίνδυνο και την ζωή του πάσχοντος και γιαυτό πρέπει να χειρουργείται το συντομότερο δυνατό.

Εγχείρηση: Η εγχείρηση είναι μια λεπτή επέμβαση, που πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο ωτοχειρουργό.Γίνεται υπό γενική αναισθησία με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου, προκειμένου ο ωτοχειρουργός να βλέπει σε μεγέθυνση τα μικροσκοπικά ανατομικά στοιχεία του αυτιού, ώστε να τα περισώσει και επίσης  με τη χρήση  νευροδιεγέρτη, για να παρακολουθεί την πορεία του προσωπικού νεύρου και να μη το τραυματίσει. Η εγχείρηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ώρες και ο ασθενής  παραμένει στην κλινική για μία ημέρα. Τα ράμματα αφαιρούνται την 6η – 7η ημέρα και ο πωματισμός που αφήνεται μέσα στην ανοιχτή μαστοειδή κοιλότητα αφαιρείται την 12η ημέρα. Μετά από αυτό, το άτομο επιστρέφει στις συνήθεις δρατηριότητες.

Call Now Button