ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΥΤΗΣ - ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ (ΙΓΜΟΡΕΙΤΙΔΑ)

Τι είναι οι παραρρίνιοι κόλποι;

Οι παραρρίνιοι κόλποι (ιγμόρειο, ηθμοειδείς κυψέλες, μετωπιαίος κόλπος, σφηνοειδής κόλπος) είναι κοιλότητες μέσα στα οστά του προσώπου γύρω από τη μύτη, που περιέχουν αέρα και επικοινωνούν με τη μύτη με κάποιο στόμιο. Η σκοπιμότητα της ύπαρξης του δεν έχει διευκρινιστεί και όταν λειτουργούν σωστά η ύπαρξη τους  είναι μη αντιληπτή. Συχνά όμως μπορεί να μολυνθούν και να φλεγμαίνουν (παραρρινοκολπίτιδα).

Τι είναι η παραρρινοκολπίτιδα;

Παραρρινοκολπίτιδα ( ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, σφηνοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα ) είναι η μόλυνση ενός κόλπου και η φλεγμονή αυτού. Συνήθως προηγείται απόφραξη του στομίου με το οποίο ο κόλπος επικοινωνεί με την μύτη με αποτέλεσμα τον κακό αερισμό αυτού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κατακρατούνται οι βλέννες, που φυσιολογικά παράγονται στον κόλπο, να επιμολύνονται και να γεμίζει πύον.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας είναι η μονόπλευρη ρινική απόφραξη, πονοκέφαλος, πρήξιμο στο μάγουλο κάτω από το μάτι, μονόπλευρη καταρροή – συχνά δύσοσμης βλέννας – που επιμένει για καιρό. Μερικές φορές η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη και μπορεί να χρειαστεί πέρα από την εξέταση με ενδοσκόπιο και αξονική τομογραφία. Η αξονική τομογραφία για τους παραρρίνιους κόλπους είναι προτιμότερη από τη μαγνητική γιατί δίνει στο γιατρό πολύ περισσότερες πληροφορίες.

Θεραπεία

Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επιτυχώς με αποσυμφορητικά και αντιβιοτικά. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η φλεγμονή δεν υποχωρεί και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Εγχείρηση

Η εγχείρηση λέγεται λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική των κόλπων (FESS). Είναι μία ανώδυνη επέμβαση, που γίνεται με γενική αναισθησία και με τη χρήση κάμερας (ενδοσκόπιο). Όλη η εγχείρηση γίνεται μέσα στη μύτη από τα ρουθούνια χωρίς εξωτερική τομή . Με τη χρήση της κάμερας ο χειρουργός καθοδηγεί ειδικά εργαλεία στα στόμια των παραρρινίων κόλπων, τα οποία διευρύνει αφαιρώντας τον οιδηματώδη και φλεγμαίνοντα βλενογόννο καθώς και ικανή έκταση οστού γύρω από το στόμιο. Άν υπάρχουν πολύποδες μέσα στον κόλπο αφαιρούνται με ειδικές λαβίδες. Η διεύρυνση του στομίου ενός κόλπου και ο καλός αερισμός, σχεδόν πάντα, λύνει το πρόβλημα και δεν επιτρέπει μελλοντική εμφάνιση παραρρινοκολπίτιδας.

Μετά την εγχείρηση

Μετά την εγχείρηση ο ασθενής δεν πρέπει να φυσσάει τη μύτη του για ένα 24ωρο, να ξεπλένει τη μύτη με φυσιολογικό ορό και μερικές φορές να χρησιμοποιεί αντιαλλεργικό σπρέι από την επόμενη ημέρα. Συχνά το άτομο μπορεί να φύγει το ίδιο βράδυ αλλά κάποιοι χρειάζονται 24ωρη νοσηλεία. Για μερικές ημέρες μετά την εγχείρηση μπορεί να βγαίνει ροζ υγρό από τη μύτη.

Call Now Button