Απώλεια ακοής
Τι είναι η απώλεια ακοής;
Η απώλεια ακοής είναι συχνή και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Περίπου το 15-20% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής, που κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, με τον αριθμό να αυξάνεται σε πάνω από τους μισούς από αυτούς άνω των 75 ετών. Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης συχνά, αν και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα Η αιτία οφείλεται συνήθως σε συσσώρευση υγρών ή σε λοίμωξη στο μεσαίο αυτί, σε συγγενή προβλήματα ή σε ιογενείς ασθένειες της παιδικής ηλικίας παρά σε μια συνηθισμένη απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία στο πιο ηλικιακό εύρος. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτική καθώς παρεμποδίζει την κανονική επικοινωνία με άλλους ανθρώπους στις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες.
Πώς φτάνει ο ήχος στον εγκέφαλο;
Οι ήχοι εισέρχονται πρώτα στο κανάλι του αυτιού αφού συγκεντρωθούν ή διοχετεύονται από το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Στη συνέχεια φτάνουν και στη συνέχεια προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο, το οποίο οδηγεί σε κινήσεις των τριών μικρών οστών μέσα στο μεσαίο αυτί. Αυτά ονομάζονται οστάρια και γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ του τυμπάνου και του κοχλία (μέρος του εσωτερικού αυτιού). Οι δονήσεις εντός του υγρού του κοχλία μεταφράζονται στη συνέχεια σε ηλεκτρικά σήματα εντός του ακουστικού κρανιακού νεύρου, το οποίο μεταδίδει αυτά τα σήματα απευθείας στον κορμό του εγκεφάλου και τους ακουστικούς πυρήνες.
Τύποι κώφωσης
Οι αιτίες της κώφωσης μπορούν να ομαδοποιηθούν ευρέως ανάλογα με το ποιο μέρος του αυτιού επηρεάζεται από το πρόβλημα. Ο στόχος της ακοής είναι να μεταφερθούν τα ηχητικά κύματα από τον αέρα στο εσωτερικό αυτί και στο ακουστικό νεύρο. Υπάρχουν επομένως δύο κύριες κατηγορίες απώλειας ακοής. Στην πρώτη, ο ήχος εμποδίζεται από τη διείσδυση μέσω των ωοθυλακίων του αυτιού / του αυτιού / του μέσου ωτός, δηλαδή δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να φτάσει στο εσωτερικό αυτί. Αυτό ονομάζεται κώφωση αγωγού τύπου. Δεύτερον, ο ήχος μπορεί να διεξαχθεί τέλεια επαρκώς μέσω του εσωτερικού αυτιού, αλλά μόλις φτάσει εκεί, είτε το κοχλία είτε το ακουστικό νεύρο αποτυγχάνει να μεταδώσει το σήμα αποτελεσματικά μέσω του εγκεφάλου. Αυτό είναι γνωστό ως απώλεια ακοής αισθητηριακού τύπου.
Μια αγώγιμη απώλεια ακοής συμβαίνει όταν υπάρχει αποτυχία της μετατροπής των ηχητικών κυμάτων μέσα στον αέρα σε κινήσεις των ωοθυλακίων και στη συνέχεια κίνηση του υγρού εντός του εσωτερικού κοχλία του αυτιού. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή τα ηχητικά κύματα δεν φθάνουν στο τύμπανο, όπως λόγω του κεριού που μπλοκάρει το κανάλι του αυτιού ή επειδή οι δονητικοί μηχανισμοί του τυμπάνου ή των ωοθυλακίων δεν λειτουργούν σωστά, όπως λόγω επαναλαμβανόμενων ή προηγούμενων λοιμώξεων ή ουλών.
Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες της αγώγιμης απώλειας ακοής, συμπεριλαμβανομένης μιας συλλογής υγρού, τραύματος ή στερέωσης των ωοθυλακίων στο μεσαίο αυτί (που ονομάζεται ωτοσκλήρωση), συσσώρευση κυττάρων του δέρματος βαθιά στο τύμπανο του αυτιού (χολοστεάτωμα) ή πιο σπάνια αναπτύξεις. ή όγκους στα μεσαία ή εξωτερικά αυτιά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις αντιμετωπίζονται εύκολα και η απώλεια ακοής είναι συχνά αναστρέψιμη, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Η απώλεια ακοής της ακουστικής ακτινοβολίας προκαλείται από πρόβλημα είτε του εσωτερικού αυτιού είτε του ακουστικού νεύρου. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι μακράν η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία που ονομάζεται presbyacusis. Αυτό επηρεάζει συνήθως και τα δύο αυτιά σε παρόμοιο βαθμό, προοδευτικά προοδεύει για πολλούς μήνες ή χρόνια και μπορεί να σχετίζεται με θορύβους στο αυτί (εμβοές). Άλλες κοινές καταστάσεις περιλαμβάνουν λοιμώξεις στο εσωτερικό αυτί (συνήθως ιογενείς), τραύμα, παρενέργειες ορισμένων ωτοτοξικών φαρμάκων (όπως γενταμικίνη ή ασπιρίνη υψηλής δόσης), συγγενείς αιτίες ή πιο σπάνια ανάπτυξη ή όγκος του ακουστικού νεύρου. Σε αντίθεση με τα αγώγιμα προβλήματα, η απώλεια ακοής που σχετίζεται με μια αισθητηριακή ανωμαλία θεωρείται γενικά μόνιμη.
Η κύρια δυσκολία με την αισθητηριακή ακουστική απώλεια είναι η δυσκολία στην επαρκή ακοή σε συνομιλίες, ειδικά παρουσία θορύβου στο παρασκήνιο. Αυτό συμβαίνει επειδή σε μια απώλεια ακοής ακουστικής ακτινοβολίας, συνήθως είναι οι ήχοι με υψηλή ένταση που επιδεινώνονται κατά προτίμηση σε σύγκριση με τους ήχους χαμηλής έντασης. Καθώς η ανθρώπινη φωνή αποτελείται κυρίως από σχετικά υψηλές συχνότητες και θόρυβο υποβάθρου από χαμηλότερους ήχους, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αποκρυπτογραφήσουν την ανθρώπινη φωνή από τη φασαρία. Συχνά οι άνθρωποι περιγράφουν την κατάσταση που μπορούν να ακούσουν ότι λέγεται κάτι, αλλά δεν μπορούν εύκολα να διακρίνουν ποιες είναι οι ακριβείς λέξεις.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την απώλεια ακοής;
Ηλικία
Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
Τραύμα στο αυτί: Αυτό μπορεί να είναι είτε αγώγιμη απώλεια ακοής, όπως τραυματισμός βαμβακερού οφθαλμού απευθείας στο τύμπανο του αυτιού, ή αισθητηριακή απώλεια ακοής όπως μετά από σοβαρότερο τραυματισμό στο κεφάλι που προκαλεί κάταγμα μέσω του οστού του εσωτερικού αυτιού
Ωτοτοξικότητα: Δηλαδή, βλάβη στο εσωτερικό αυτί που προκαλείται από ορισμένα φάρμακα όπως η γενταμυκίνη
Barotrauma: Με άλλα λόγια, η πίεση του αέρα ή του νερού αλλάζει όπως αυτή που βίωσε κατά την πτήση ή την κατάδυση
Ζημία που προκαλείται από θόρυβο: Πρόκειται είτε για πολύ δυνατό θόρυβο για μικρό χρονικό διάστημα, όπως έκρηξη βόμβας ή πυροβολισμό από πηλό.