ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ

Τι είναι οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές είναι όργανα λεμφαδενοειδούς ιστού, όπως οι λεμφαδένες, και βρίσκονται στο λαιμό μία στην κάθε πλευρά. Βοηθάνε στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια, κύρια στα μικρά παιδιά. Καθώς μεγαλώνουμε χάνουν την λειτουργικότητα τους και ατροφούν.

Μας είναι απαραίτητες;

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντιμετωπίζει τα μικρόβια και χωρίς τις αμυγδαλές. Ωστόσο τις βγάζουμε μόνο όταν προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.

Πότε τις βγάζουμε;

Αφαιρούμε τις αμυγδαλές εάν προκαλούν υποτροπές αμυγδαλίτιδας με πονόλαιμο και πυρετό, παρά τη χρήση αντιβιοτικών. Άλλος κύριος λόγος αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι το πολύ μεγάλο μέγεθός τους που εμποδίζει την αναπνοή. Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μια βαριά επιπλοκή της οξείας αμυγδαλίτιδας και αποτελεί λόγο αφαίρεσης των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές αφαιρούνται επίσης αν υποπτευόμαστε όγκο σε αυτές. Γι’αυτό, αν είναι διαφορετικές μεταξύ τους στο μέγεθος, τις αφαιρούμε.

Πριν την εγχείρηση

Πιθανότατα ο χειρουργημένος να μη μπορεί να πάει στο σχολείο ή στη δουλειά για κάποιες ημέρες. Γι’αυτό πρέπει να έχει κανονίσει σχετικά. Ο ασθενής δεν πρέπει να είναι κρυολογημένος ή να είχε αμυγδαλίτιδα την τελευταία εβδομάδα. Επίσης δεν πρέπει να έχει πρόβλημα με την πήξη του αίματος ή να παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα.

Πως γίνεται η εγχείρηση

Η εγχείρηση γίνεται υπό γενική αναισθησία, οι αμυγδαλές αποκολλούνται από τον αμυγδαλικό βόθρο με ειδικό αποκολλητήρα αμυγδαλών και μετά γίνεται αιμόσταση με ράμματα η διαθερμία. Για την αποκόλληση, κατά καιρούς, έχουν δοκιμαστεί διάφορες άλλες μέθοδοι και εργαλεία (Laser, ψυχρή αποκόλληση). Η αποκόλληση όμως με αποκολλητήρα αμυγδαλών παραμένει η πλέον γρήγορη, ασφαλής, λιγότερο επώδυνη και με τις λιγότερες επιπλοκές μέθοδος. Διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ο αθενής συνήθως φεύγει από την κλινική το ίδιο βράδυ.

Μετεγχειρητική πορεία

Ο πόνος στο λαιμό διαρκεί 8-10 ημέρες μετά την εγχείρηση. Είναι υπολογήσιμος και χρειάζεται παυσίπονο συστηματικά. 1 – 3 % αυτών που βγάζουν τις αμυγδαλές μπορεί να αιμορραγήσουν και να χρειαστούν εισαγωγή στην κλινική για 1-2 ημέρες για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Μετά την 10η ημέρα το άτομο γυρίζει στις συνήθεις δραστηριότητες.

Call Now Button