ΒΡΑΓΧΟΣ ΦΩΝΗΣ
ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΩΝΗΣ
Οι άνθρωποι με ”πρόβλημα φωνής” συχνότερα αισθάνονταο βράγχος στη φώνηση, που σημαίνει αλλαγή στη χροιά, καθαρότητα και ένταση της φωνής, άν και μπορεί να αισθάνονται και άλλα συμπτώματα, όπως πόνο ή δυσφορία στο λαιμό καθώς και εισρόφηση (βήχα κατά την κατάποση φαγητού η νερού). Πολλοί παρατηρούν και περιγράφουν αλλαγή του εύρους ή του ύψους της φωνής.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ
Το βράγχος συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα και οι φωνητικές χορδές δεν λειτουργούν σωστά. Φυσιολογικά, όταν το άτομο μιλάει η τραγουδάει οι φωνητικές χορδές εφάπτονται μεταξύ τους και δονούνται παράγοντας τον βασικό ήχο. Ο βασικός ήχος διαμορφώνεται σε έναρθρο λόγο στο φάρυγγα και το στόμα από την υπερώα, τη γλώσσα, τα δόντια και τα χείλη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι φωνητικές χορδές μπορεί να μην λειτουργούν σωστά. Από τις αναρίθμητες αιτίες βράγχους φωνής η μεγίστη πλειψηφία δεν είναι σοβαρές και έχουν την τάση να καλυτερεύουν από μόνες τους πολύ γρήγορα.
Οι πιό συχνές αιτίες αναφέρονται παρακάτω
- Ιογενείς λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού – λαρυγγίτιδες
- Τοπικό οίδημαστη φωνητική χορδή – πολύποδας
- Κομβία ( κάλοι ) των φωνητικών χορδών ή κομβία των τραγουδιστών
- Όγκοι των φωνητικών χορδών ( καλοήθεις η κακοήθεις )
- Γαστροιοσοφαγική η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση
- Υποθυρεοειδισμός
- Ψυχολογικοί λόγοι – άγχος που προκαλεί δυσφωνία που φτάνει μέχρι την πλήρη αφωνία.
- Παράλυση της μίας ή και των δύο φωνητικών χορδών.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΒΡΑΧΝΗ ΦΩΝΗ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ
Εκτός από τις πολλές αιτίες βράγχους υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, που μπορεί να κάνουν τη βραχνή φωνή ακόμα χειρότερη. Η κακή χρήση του λάρυγγα (κατάχρηση φωνής), είναι ένας συνοδός παράγοντας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει δυνατή φωνή , όπως π.χ ένας τραγουδιστής της όπερας, θα εμφανίζει βραχνή φωνή, αρκεί να χρησιμοποιεί σωστή τεχνική φώνησης. Κακοποίηση του λάρυγγα εύκολα μπορεί να κάνει κάποιος, που προσπαθεί να ακουστεί σε σε μεγάλο πλήθος ατόμων και σε ανοιχτό χώρο. Επίσης η εκρηκτική χρήση της φωνής οδηγεί σε κακοποίηση του λάρυγγα.
Ομάδες ανθρώπων που είναι επηρεπείς στην κακοποίηση του λάρυγγα :
- Τραγουδιστές
- Εκπαιδευτικοί
- Γονείς μικρών παιδιών
- Καπνιστές. Αυτή η ομάδα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς εκτός από την παχυλαρυνγγίτιδα, που προκαλείται από τι τσιγάρο, είναι σε μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου λάρυγγα.
- Αγχώδη άτομα, που σωματοποιούν το άγχος στο λαιμό
- Άτομα, που εμφνίζουν γαστρο-οισοφαγική παλλινδρόμιση
- Άτομα, που κάνουν χρήση ειπνεόμενων φαρμάκων για το άσθμα.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΓΧΟΣ ΦΩΝΗΣ
Στις περισσότερες περιπτώσεις η φωνή θα βελτιωθεί από μόνη της. Για την υποβοήθηση της αποκατάστασης της φωνής αρκούν απλοί κανόνες φροντίδας όπως :
- Αφωνία – ξεκούραση του λάρυγγα
- Αποφυγή αλκοόλ, καφέ, σοκολάτας, γάλακτος
- Αντί αυτών πίνετε νερό
- Μη καπνίζετε και αποφύγετε χώρους με καπνούς
- Αποφύγετε να μιλάτε σε θορυβώδες περιβάλλον και ανοιχτούς χώρους χωρίς μικρόφωνο
- Μη φωνάζετε πέραν των φυσικών δυνάμεων του λάρυγγα σας
- Παρακολουθήστε την επίδραση των συναισθημάτων σας στη φωνή σας
Άτομα που εμφανίζουν βράγχος που δεν αποκαθίσταται μετά από 20 ημέρες η εμφνίζουν υποτροπή του βράγχους χωρίς συνοδά συμπτώματα κρυολογήματος η πονόλαιμο καο δυσκολία στην κατάποσηγια πάνω από 20 ημέρες πρέπει να εξετάζονται από ωτορινολαρυγγολόγο. Ιδιαίτερα ένας καπνιστής με βράγχος δεν πρέπει να εφησυχάζει στη σκέψη οτι ”είναι από το τσιγάρο”. Επίμονο βράγχος μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο λάρυγγος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΓΧΟΣ
Εξαρτάται από την αιτία. Οι βασικές επιλογές είναι :
- Ξεκούραση της φωνής με χορήγηση αντιβιοτικών η όχι
- Λογοθεραπεία, κατά την οποία ο άρρωστος διδάσκεται από το λογοθεραπευτή τις τεχνικές χρήσης του λάρυγγα χωρίς να τον κακοποιεί
- Μικρολαρυγγοσκόπηση. Πρόκειται για επέμβση που γίνεται υπό γενική αναισθησία και με χρήση μικροσκοπίου. Κατα την επέμβαση εξετάζεται ο λάρυγγας και αφαιρείται οποιαδήποτε καλοήθης βλάβη υπάρχει ή λαμβάνεται βιοψία για ιστολογική εξέταση.