ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΡΙΝΟΣ
Οι πολύποδες της μύτης είναι μιχωτές καλοήθεις διογκώσεις (σαν μικρό τσαμπί σταφυλιού), που ξεκινούν από το βλενογόννο της μύτης και των παραρρινίων κόλπων.
Αιτιολογία
Η αιτιολογία των πολυπόδων της μύτης είναι εν πολλοίς άγνωστη. Ωστόσο έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες για την εμφάνιση πολυπόδων στη μύτη. Οι χρόνιες φλεμονές των παραρρινίων κόλπων (ιγμόρεια, ηθμοειδείς κυψέλες) – ιδίως από μύκητες η μυκόπλασμα – έχει βρεθεί ότι μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία πολυπόδων στη μύτη. Επίσης η αλλεργία στη μύτη παλαιότερα ενοχοποιήθηκε αποκλειστικά για την εμφάνιση ρινικών πολυπόδων. Στη σύγχρονη εποχή γνωρίζουμε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ τους αλλά όχι τόσο στενή όσο θεωρούσαμε παλαιότερα. Το άσθμα και η υπερευαισθησία στην ασπιρίνη επίσης σχετίζονται με τους ρινικούς πολύποδες.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων σχετίζονται με το μέγεθος αυτών. Μικρού μεγέθους ρινικοί πολύποδες μπορεί να δίνουν μικρά η και καθόλου συμπτώματα έτσι ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. Το πιό συχνό καί πρώιμα σύμπτωμα είναι η απώλεια της όσφρυσης. Μεγαλύτεροι πολύποδες συνήθως προκαλούν επιπλέον μπούκωμα στη μύτη, καταρροή, οπισθορρινικές εκκρίσεις, υποτροπές παραρρινοκολπίτιδας, αίσθημα βάρους στη μύτη. Οι πολύ μεγάλοι πολύποδες μορεί να είναι ορατοί με γυμνό μάτι βλέποντας τα ρουθούνια.
Διάγνωση
Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη για ένα ωτορινιλαρυγγολόγο. Γίνεται με την απλή εξέταση της μύτης. Στη σύγχρονη εποχή με τα ενδοσκόπια είναι δυνατή η ανεύρεση πολύ μικρών πολυπόδων.
Θεραπεία
Η θεραπεία των πολυπόδων της εξαρτάται από το μέγεθος αυτών. Πολύ μικροί πολύποδες μπορεί να υποχωρίσουν με φάρμακα. Δίνουμε ενδορινικά στεροειδή υπό μορφή ψεκασμών στη μύτη, αντιισταμινικά και ίσως χρειαστεί και αντιβιοτικά. Σε μετρίου μεγέθους πολύποδες, που δεν προκαλούν συμπτώματα, όπως μπούκωμα στη μύτη, η παραπάνω θεραπεία πολλές φορές αρκεί. Όταν όμως προκαλούν συμπτώματα, η χειρουργική αφαίρεση είναι μονόδρομος.
Εγχείρηση
Η εγχείρηση γίνεται με τη χρήση ενδοσκοπίου χωρίς εξωτερικές τομές. Ο χειρουργός αφαιρεί τους πολύποδες με ειδικά εργαλεία μέχρι την ρίζα τους (shaver – πολυποδοφάγος), διανοίγει το στόμιο των παραρρινίων κόλπων και το διευρύνει ώστε ο κόλπος να αερίζεται με ευχέρεια. Αφαιρεί το τοίχωμα των ηθμοειδών κυψελών καθώς και τους πολύποδες που βρίσκονται κατά κανόνα μέσα σε αυτές και δημιουργεί ενιαία κοιλότητα, έτσι ώστε τα φάρμακα που θα δοθούν στη συνέχεια να φθάνουν εύκολα στην περιοχή από όπου εκφύονται οι πολύποδες. Η εγχείρηση απαιτεί καλή γνώση της ανατομίας της μύτης και εμπειρία λόγω των πιθανών επιπλοκών που μπορεί να συμβούν. Ο χειρουργημένος χρειάζεται να μείνει ένα 24ωρο στο νοσοκομείο και φεύγει μετά την αφαίρεση του πωματισμού, που μπαίνει στη μύτη ματά το πέρας της εγχείρησης.