ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου είναι συγγενής διαμαρτία, δηλαδή υπάρχει κατά τη γέννηση και προέρχεται από υπολείμματα του θυρεογλωσσικού πόρου. Στα πρώτα στάδια της εμβρυικής ζωής ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη ρίζα της γλώσσας και προοδευτικά κατεβαίνει στον τράχηλο. Στο έμβρυο 10 εβδομάδων έχει κατέβει στη θέση που όλοι ξέρουμε. Στη διαδρομή αυτή ο θυρεοειδής αδένας σχηματίζει τον θυρεογλωσσικό πόρο, ο οποίος φυσιολογικά κλείνει και εξαφανίζεται. Ωστόσο, μερικές φορές ο πόρος δεν κλείνει , σχηματίζοντας έτσι την κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου. Συνήθως κάνει την εμφάνιση του στην παιδική ηλικία και εντοπίζετααι στη μέση γραμή του τραχήλου, κάπου ανάμεσα στον θυρεοειδή αδένα και τη ρίζα της γλώσσας, κάτω από το σαγόνι.
Κλινική εικόνα
Η θυρεογλωσσική κύστη εμφανίζεται σαν μιά μαλακή διόγκωση, ανώδυνη, ομαλή στη μέση γραμμή του τραχήλου, ανάμεσα στο θυρεοειδή αδένα και τη υοειδές οστούν, που βρίσκεται κάτω από το σαγόνι. Αν επιμολυνθεί γίνεται ευαίσθητη και διογκούται ακόμα περισσότερο, το δε υπερκείμενο δέρμα γίνεται ιδιαίτερα κόκκινο.
Στην εξέταση ψηλαφάται η ομαλή, μαλακή και ποικίλου μεγέθους διόγκωση στη μέση γραμμή του τραχήλου. Πολύ σπάνια μπορεί να βρίσκεται εκτός της μέσης γραμμής. Χαρακτηριστικό κλινικό σημείο είναι ότι ακολουθεί τις καταποτικές κινήσεις του λαιμού και ανεβο-κατεβαίνει όταν ο άρρωστος καταπίνει. Χρειάζεται να γίνει υπερηχογράφημα τραχήλου και θυρεοειδούς για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, πριν προγραμματιστεί η εγχείρηση.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της κύστης. Η εγχείρηση γίνεται με γενική αναισθησία. Μετά την αποστείρωση του χειρουργικού πεδίου γίνεται ένεση τοπικού αναισθητικού (Xylocaine) με αγγειοσυσπαστικό (adrenaline) κατά μήκος μιας προϋπάρχουσας ρυτίδας του δέρματος. Γίνεται τομή του δέρματος και του μυώδους πλατύσματος μέχρι το τοίχωμα της κύστης. Η κύστη αποκολλάται από τους πέριξ ιστούς και αφαιρείται με το κεντρικό τμήμα του υοειδούς οστού. Ο χειρουργός σταματάει την αιμορραγία και τοποθετεί σωλήνα παροχέτευσης με σύστημα αναρρόφησης για 1 – 2 ημέρες. Όταν σε 1 – 2 ημέρες ο σωλήνας σταματήσει να βγάζει υγρά αφαιρείται και ο άρρωστος είναι σε θέση να πάει στο σπίτι. Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό υποτροπής της κύστης.